Go to section: Nature and tourism
18 february 2016, 09:58 Nature and tourism views 6703
Specialiștii îi atenționează pe agricultori
18 february 2016, 09:58 Nature and tourism views 6703

Specialiștii îi atenționează pe agricultori

Agricultorii din satul Dobrogea, raionul Sângerei, au început lucrările de primăvară, asta chiar dacă în calendar e abia luna februarie. Oamenii susţin că temperaturile sunt potrivite pentru prelucrarea pământului, iar specialiştii le recomandă să nu se grăbească.

"A venit primăvara, cred că deja va fi ca primăvara. Ne-am uitat pe internet, va fi vreme caldă, îngheţuri nu vor mai fi, deci putem lucra", a spus unul dintre lucrători.

De obicei, agricultorii ies să muncească în câmp la sfârşitul lui martie. Pentru că săptămâna aceasta au fost înregistrate până la 20 de grade Celsius, oamenii au decis să înceapă lucrările mai devreme.

"Greblăm frunzele uscate din preajma plantelor ca ele să poată să se se dezvolte, muncim."

"Am început să rasădim trandafirii. Cei care au plantaţii de zmeură au început să răsădească plante noi. Sunt ani când în martie este zăpadă şi nu putem lucra, acum însă am ieşit în câmp pentru că vremea ne permite, solul s-a uscat."

Specialiştii atenţionează fermierii că lucrările agricole din această perioadă ar putea dăuna plantelor, în cazul în care vor fi îngheţuri.

"Dacă merge vorba despre cultura de toamnă, orz și grâu sau rapița, temperaturile acestea merg în plus. Plantele încep acum vegetația, ele pierd rezistența la temperaturi scăzute de două trei ori. Pericol este mai mult de 50 de procente. Alte lucrări, curățirea la vița-de-vie în zona nordului, la solul de masă, n-ar trebui să se grăbească, deoarece nu se știe ce va fi în luna martie. S-a început dezvoltarea și ea merge destul de rapid", susține Mihail Bromschii, şeful secţiei din cadrul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp.

Potrivit meteorologilor, până la sfârşitul acestei săptămâni vor fi înregistrate până la 15 grade Celsius, iar în nordul ţării ar putea fi lapoviţă.

Source: www.publika.md

Keywords:

natura , agricultura , fermieri

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
713 locuitori

Ciobanca este un sat din cadrul comunei Pănășești, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Strășeni și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 713 oameni. Satul Ciobanca a fost menționat documentar în anul 1552.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.