Go to section: Nature and tourism
06 august 2011, 14:48 Nature and tourism views 5629
06 august 2011, 14:48 Nature and tourism views 5629

Calitatea aerului în Moldova va fi verificată de experţii internaţionali

Examinarea şi determinarea celor mai stringente probleme care provoacă poluarea aerului. Acesta este scopul proiectului regional „Guvernarea calităţii aerului pentru ţările din Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală”, lansat de Comisia Europeană în cadrul Programului European de Vecinătate şi Parteneriat. Desfăşurarea proiectului este preconizată pentru o perioada de 2 ani, iar bugetul acestuia constituie circa 7 mln de euro. Potrivit viceministrului Mediului Rodion Bajureanu, principalii factori care conduc la poluarea aerului în Republica Moldova, în proporţie de 83 la sută, sînt emisiile de la transport, care nu corespund standardelor europene. De asemenea, viceministrul a specificat că o altă problemă ţine şi de aerul nociv, parvenit din procesele industriale. „Proiectul prevede examinarea situaţiei curente a aerului cu posibile modificări ale legislaţiei, conform standardelor europene. Se vor propune acţiuni, ce urmează a fi întreprinse de Moldova, o atenţie sporită va fi acordată gradului de conştientizare şi informare”, a spus viceministrul. Potrivit lui Bajureanu, din moment ce Moldova intenţionează să se integreze în Uniunea Europeană, aplicarea standardelor europene în legislaţia naţională este obligatorie, inclusiv directiva-cadru privind starea aerului.

Şeful echipei de experţi, Seghei Skokov, a declarat că proiectul a fost lansat în 7 ţări, pe motiv că calitatea aerului în regiunile respective lasă de dorit. „Unul din factorii principali, care provoacă poluarea aerului, este transportul. De asemenea, aerul nociv rezultă din procesele industriale. Din acest motiv Comisia Europeană a decis lansarea acestui proiect”, a spus Seghei Skokov. Potrivit şefului grupului de experţi, pregătirile pentru lansarea proiectului au durat 2 ani, iar evenimente de lansare a acestuia au loc în fiecare ţară. Alături de Republica Moldova, în proiectul dat au fost incluse Armenia, Belarus, Federaţia Rusă, Ucraina, Georgia şi Azerbaidjan.

Sursa: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
1417 locuitori

Hîrtopul Mic este un sat din cadrul comunei Hîrtopul Mare, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Criuleni și la 34 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1417 oameni. Satul Hîrtopul Mic a fost menționat documentar în anul 1774.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.