Go to section: Holidays and customs
26 june 2015, 16:14 Holidays and customs views 8402
Ziua Iei la Strasbourg
Photo: mfa.gov.md
26 june 2015, 16:14 Holidays and customs views 8402

Ziua Iei la Strasbourg

În ziua de 24 iunie 2015, la Strasbourg, au avut loc o serie de evenimente dedicate sărbătorii Iei.

Ziua Iei a luat startul la Palatul Europei, unde a avut loc inaugurarea expoziției cu genericul „Ia – bluza națională, simbol de mîndrie națională".

La inaugurarea expoziției au participat membrii delegațiilor naționale la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei ale Republicii Moldova și României, inclusiv vicepreşedintele Parlamentului R. Moldova Liliana Palihovici.

Expoziția a fost admirată în egală măsură de către membrii APCE din partea altor state, reprezentanți ai Corpului diplomatic și consular din Strasbourg etc.

Aceasta a inclus bluze naționale din colecții private, fotografii cu costume naționale, dar și alte elemente ale portului popular. Evenimentul a avut loc într-o atmosferă amiabilă, cu o degustare de vinuri din ambele țări.

Sărbătoarea Iei s-a desfășurat și la Situl Europei din Strasbourg, programul căreia a inclus expoziția de Ii și fotografii dedicate portului nostru popular, Atelierul Iei, unde cei prezenţi au avut ocazia să facă cunoștință cu tehnicile de confecţionare a bluzei naționale, dar şi cu istoria și semnificaţia simbolurilor imprimate.

Evenimentele au fost organizate la inițiativa Asociației student;ti din Strasbourg (ADERS) cu suportul Reprezentanțelor Permanente ale Republicii Moldova și României pe lîngă Consiliul Europei.

Source: www.mfa.gov.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
61 locuitori

Cotovca este un sat din cadrul comunei Dobrogea Veche, raionul Sîngerei. Localitatea este situată la 9 km de orașul Sîngerei și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 61 de oameni. Satul Cotovca a fost întemeiat în anul 1923.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.