Go to section: Holidays and customs
29 november 2014, 09:32 Holidays and customs views 15558
29 november 2014, 09:32 Holidays and customs views 15558

De ce trebuie să postim? Află opinia unui expert

Foto: noi.md

De astăzi creştinii care respectă calendarul ortodox de stil vechi intră în Postul Naşterii Domnului. Astfel, în decurs de 40 de zile, adică pînă pe 7 ianuarie, cînd se sărbătorește Crăciunul, credincioșii trebuie să excludă din alimentație produsele de origine animalieră, transmite NOI.md.

Expertul în probleme bisericești Viorel Ciubotaru a subliniat pentru NOI.md că postirea este o formă de desăvîrșire duhovnicească a omului care vrea să scape de păcate. ”Biserica a introdus aceste posturi pentru că rostul vieții creștinului este de a scăpa de păcate și de a se uni cu Hristos. Prin post noi ne apropiem de îngeri, care nu depind de legitățile biologice sau gravitaționale ale acestei lumi. Anume postul și rugăciunea sînt cele două aripi cu ajutorul cărora creștinul zboară spre Dumnezeu. Postirea ține, firește, nu numai de înfrînarea pîntecelui, dar și a oricăror instincte ale noastre precum mînia, pofta sexuală, gîndurile rele etc. În post trebuie să ne concentrăm mai mult asupra rugăciunii. Ca și duminica, în această perioadă trebuie să citim cărți sau să purtăm anumite discuții duhovnicești”, a precizat Viorel Ciubotaru.

De menționat că în postul Crăciunului se face dezlegare doar la peşte, ulei şi vin, în zilele de sîmbătă şi duminică, dar și de sărbătorile Intrării Maicii Domnului în Biserică, a Sfîntului Andrei şi a Sfîntului Ierarh Nicolae.

Cele patru posturi închinate Mîntuitorului Iisus Hristos au fost introduse de biserică încă în primele secole ale creștinismului. Cel mai tîrziu a fost introdus postul Sfinților apostoli Petru și Pavel – în secolul IV.

Source: www.noi.md

Keywords:

sarbatoare , post , religie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1529
Populația:
4601 locuitori

Măgdăceşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Măgdăceşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 38 km de oraşul Criuleni şi 12 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Măgdăceşti constituie 4601 oameni. Satul Măgdăceşti este atestat pentru prima dată într-un document datat cu 9 martie 1529.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.