Go to section: Cinema
20 october 2015, 17:07 Cinema views 14965
50 de ani ai peliculei „Ultima lună de toamnă
20 october 2015, 17:07 Cinema views 14965

50 de ani ai peliculei „Ultima lună de toamnă" (Video)

Clasicul literaturii moldovenești Ion Druță a vizitat Festivalul de film „Întîlnire cu Rusia", care s-a desfășurat recent la Chișinău, Bălți, Comrat și Cahul. Scriitorul, dramaturgul și scenaristul a primit mesaje de felicitare cu prilejul celor 50 de ani ai peliculei „Ultima lună de toamnă", pentru care a scris scenariul după nuvela sa cu același nume.

În cadrul seratei de creație cu spectatorii, regizorul filmului, Vadim Derbenev, a menționat că creația lui Ion Druță l-a impresionat foarte mult. „Am citit prima dată nuvela «Ultima lună de toamnă» în revista «Novîi mir». M-am îndrăgostit imediat de această nuvelă! Principala problemă a fost să găsim actorii potriviți. Am călătorit mult în căutarea lor, înțelegeam că în Moldova nu există actori de asemenea factură care ar putea reda comportamentul, plastica, privirea eroilor nuvelei", a spus Derbenev.

La rîndul său, Ion Druță și-a amintit despre barierele pe care i le crea conducătorul de atunci al RSSM, Ivan Bodiul: „Nu i-a plăcut filmul. Ivan Ivanovici mi-a spus: «În film apare o bătrînă nebună care crește găini... Ea a revenit din exil din Siberia... Știi că mulți din cei exilați în Siberia s-au pricopsit destul de bine acolo și chiar nu doreau să revină acasă. Nu știi? Atunci nu scrie ceea ce nu știi!»"

Ion Druță a subliniat că nu au greșit cu regizorul Vadim Derbenev atunci cînd au decis să lase acest episod în varianta finală a peliculei: „Au trecut anii, Soljenițîn a publicat «Arhipelagul GULAG»... Timpul a demonstrat că noi cu Vadim Derbenev am avut dreptate arătînd bătrîna care a fost exilată în Siberia. După cele trăite acolo, a revenit nu omul, ci doar umbra lui".

Potrivit lui Ion Druță, filmului i-au fost promise diferite premii cu condiția că din el vor fi scoase două scene care deranjau autoritățile – cea cu bătrîna și episodul în care copiii cărau vreascuri.

 

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
76 locuitori

Alexandrovca Nouă este un sat din cadrul comunei Crasnîi Vinogradari din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Dubăsari și la 66 km de Chișinău. Populaţia satului Alexandrovca Nouă alcătuia 76 de oameni în anul 2011. Satul Alexandrovca Nouă a fost înființat în anul 1924.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.