Go to section: Cinema
04 january 2015, 14:22 Cinema views 10941
А fost lansat volumul „Arta cinematografică din Republica Moldova” (FOTO)
04 january 2015, 14:22 Cinema views 10941

А fost lansat volumul „Arta cinematografică din Republica Moldova” (FOTO)

Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a organizat astăzi lansarea volumului „Arta cinematografică din Republica Moldova", semnat de cercetătorii Ana-Maria Plămădeală, Dumitru Olărescu şi Violeta Tipa, informează MOLDPRES.

În alocuțiunea sa directorul institutului nominalizat, Victor Ghilaş, moderatorul manifestării, a menţionat că această lucrare prezintă istoria cinematografiei moldoveneşti pe parcursul unei jumătăți de secol, în trei ipostaze: filmul de ficţiune, nonficţiune şi cel de animaţie.

„Este prima carte de o asemenea anvergură despre perioada de înflorire a cinematografiei moldoveneşti, pe care ea a cunoscut-o mai cu seamă în anii '60-70 ai secolului trecut. Nu în zadar autorii ei au fost distinși recent cu premiul Academiei de Ştiinţe a Moldovei pentru punerea în valoare a artei cinematografice din Moldova", a remarcat Victor Ghilaş.

Prezent la eveniment, viceministrul Culturii Igor Şarov a afirmat că „Arta cinematografică din Moldova" este o lucrare deosebită. „Ea va servi drept obiect de cercetare pentru profesori şi studenţi, regizori, scenarişti şi operatori, precum şi pentru toţi cei interesaţi de domeniul cinematografiei", a subliniat Igor Şarov.

La rîndul său, preşedintele Uniunii Cineaştilor din Moldova Sergiu Prodan a accentuat că această carte trebuie să fie un punct de pornire pentru relansarea cinematografiei noastre. „Din păcate, noi încă n-am reuşit să creăm o cinematografie moldovenească în anii care s-au scurs de la proclamarea independenţei. Sperăm că după ce a fost adoptată Legea Cinematografiei statul va aloca mijloace financiare şi pentru producţia de filme", a mai spus Sergiu Prodan.

În opinia compozitorului Eugen Doga, chiar dacă cinematografia noastră a fost extrem de ideologizată în perioada sovietică, totuşi au rămas filme de calitate, care pot fi vizionate oricînd. „Acestea sînt filmele lui Emil Loteanu, Gheorghe Vodă, Vlad Ioviţă şi ale altor regizori. Iată de ce n-aş zice că n-avem cinematografie. În mulţi dintre noi zace dorul de a crea. Cred că dacă vor fi bani şi se va păstra această dorinţă, cu siguranţă va fi relansată şi cinematografia noastră", a constatat Eugen Doga.

Volumul „Arta cinematografică din Moldova" a apărut la Editura „Grafema Libris" cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii într-un tiraj de 500 de exemplare. Majoritatea cărților au fost distribuite în bibliotecile publice din R. Moldova.

Source: moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVII
Populația:
3308 locuitori

Scumpia este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Scumpia, Hîrtop și Nicolaevca. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Fălești și la 140 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3308 oameni. Satul Scumpia a fost menționat documentar la începutul secolului al XVII-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.