Go to section: Culture
07 june 2021, 15:45 Culture views 2280
Ion Tighineanu:
07 june 2021, 15:45 Culture views 2280

Ion Tighineanu: "Sînt un romantic, îmi place Esenin și Eminescu"

La mijlocul lunii iunie, comunitatea științifică a țării a sărbătorit 60 de ani de la crearea Academiei de Științe a Republicii Moldova (AȘM) și cea de-a 75-a aniversare de la crearea primelor instituții științifice de tip academic din republică, care au stat la baza deschiderii la mijlocul secolului trecut a unei filiale a Academiei de Științe a URSS.

Despre cum au fost sărbătorite aceste date însemnate, cum supraviețuiește știința moldovenească în condițiile pandemiei l-am întrebat pe președintele Academiei de Științe, academicianul, doctorul în științe fizico-matematice, Ion TIGHINEANU

- Domnule Tighineanu, în primul rînd, permiteți-ne să vă felicităm pentru marele premiu– ați devenit laureat al Premiului interstatal "Звезды Содружества", înființat de Consiliul pentru cooperare umanitară al statelor membre ale CSI și de Fondul Interstatal pentru cooperare umanitară al statelor membre CSI (IFGS). Sînteți deținătorul a numeroase titluri, membru onorific al diferitelor organizații internaționale, sindicate, redacții ale revistelor științifice cu renume. Prin ce este semnificativ pentru Dvs. actualul premiu?

- Pentru mine el este drag și simbolic, deoarece primii pași independenți în știință i-am făcut la Moscova. Fiind în anul doi la Universitatea Tehnică din Moldova, am fost invitat să-mi continui studiile la Institutul de inginerie și fizică din Moscova. După ce l-a absolvit cu brio, mi-am început activitatea științifică la Institutul de Fizică P. N. Lebedev a Academiei de științe a URSS. Acolo am aplicat la aspirantură, am devenit candidat în științe fizice și matematice, iar în 1991, datorită unei serii de lucrări de cercetare-științifice desfășurate în strînsă colaborare cu colegii din acest centru științific, mi-am apărat teza de doctorat. Apropo, chiar și cunoștințele mele de engleză, fără de care nu poți face un pas în știința mare, i le datorez Universității din Moscova. La Institutul de Fizică am fost repartizat într-un grup de 6 persoane care au învățat această limbă după un program aprofundat. Și teza de licență am susținut-o în engleză.

Mai tîrziu, lucrînd în țara natală Moldova, în centre științifice din diferite țări, am avut întotdeauna o legătură strînsă cu colegii ruși. Iar din 2005, timp de 12 ani, am fost reprezentant autorizat al Guvernului Republicii Moldova la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) din Dubna. De asemenea, am fost implicat în activitate organizațională, contribuind la promovarea lucrărilor studenților din Moldova, tineri oameni de știință. Și, desigur, am participat personal la o serie de proiecte științifice pe cadrul IUCN. În diferiți ani, am lucrat îndeaproape cu colegii mei din Belarus, în special, de la Academia Națională de Științe din Belarus. Așa că premiul "Звезды Содружества" îl percep cu o căldură și o recunoștință deosebită.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
3707 locuitori

Ciuciulea este un sat şi comună din raionul Glodeni. Ciuciulea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de oraşul Glodeni şi la 171 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3707 oameni. Satul Ciuciulea a fost menționat documentar în anul 1443.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.