Go to section: Culture
19 may 2016, 15:30 Culture views 4902
Festivalul internaţional „Zilele muzicii noi”, la cea de-a XXV-a ediţie
19 may 2016, 15:30 Culture views 4902

Festivalul internaţional „Zilele muzicii noi”, la cea de-a XXV-a ediţie

Peste 300 de compozitori, muzicieni şi interpreţi din 11 ţări - Germania, Marea Britanie, Polonia, România, Estonia, Spania, Canada, Italia, Israel, Rusia şi R. Moldova - vor lua parte la cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului Internaţional Zilele Muzicii Noi, care se va desfăşura la Chişinău în perioada 4-12 iunie.

Evenimentul este organizat de către Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova, în parteneriat cu Compania Publică “Teleradio-Moldova”, Filarmonica Naţională “Serghei Lunchevici”, Sala cu Orgă şi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

Compozitorul Ghenadie Ciobanu a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă de astăzi, că evenimentele din agenda manifestării sînt grupate în trei categorii: zile dedicate muzicii contemporane a unei ţări, concerte omagiale consacrate compozitorilor cu renume internaţional - academicianului Cornel Ţăranu (România) şi profesorului Javier Darias (Spania), dialoguri muzicale şi concerte.

Potrivit sursei citate, în concertele ediţiei aniversare, spectatorii vor putea audia lucrări ale unor compozitori cu prezenţe importante în muzica contemporană, alături de lucrările unor compozitori consacraţi, consideraţi clasici ai secolului XX, ca, de exemplu, Witold Lutoslawski, Andjei Panufnik, Henryk Mikolai Gorecki, Tadeusz Baird, Edward Elgar, Wiliam Walton, Paul Hindemith, Dimitrii Şostakovici ş.a.

Festivalul va fi inaugurat la Sala cu Orgă, pe 4 iunie, cu începere de la ora 18.00, cu un concert de muzică contemporană poloneză, susţinut de Orchestra de Cameră din oraşul Elblag, dirijată de maestrul Pavel Kotla. În cadrul festivalului vor fi prezentate 12 concerte.

În total, de la inaugurarea Festivalului Internaţional Zilele Muzicii Noi pînă la ediţia din anul curent, au fost prezentate 350 de concerte şi 1450 de creaţii muzicale.

 

Source: www.moldpres.md

Keywords:

Festival , muzica , cultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
1072 locuitori

Ciobanovca este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ciobanovca, Mirnoe, Balmaz și Troiţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Anenii Noi și la 40 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1072 de oameni. Satul Ciobanovca a fost menționat documentar în anul 1867.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.