Go to section: History
07 february 2023, 13:00 History views 705
Astăzi se împlinesc 31 de an de la canonizarea Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfînt
07 february 2023, 13:00 History views 705

Astăzi se împlinesc 31 de an de la canonizarea Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfînt

Astăzi este marcată ziua canonizării Domnitorului Ștefan Cel Mare și Sfînt - apărător și promotor al religiei creștine și un mare ctitor de lăcașuri sfinte, notează Noi.md.

În acest an se împlinesc 31 de ani de la canonizarea lui Ștefan cel Mare și 566 de ani de la înscăunarea Marelui Domnitor al Moldovei. Voievodul Ştefan cel Mare a fost cinstit dintotdeauna de către poporul drept credincios, care l-a numit „bun, mare şi sfînt” pentru faptele sale de milostenie și pentru iscusința cu care a condus țara.

Cu acest prilej, membrii Mișcării Naționale ”Voievod” au mers la monumentul voievodului pentru a depune flori și pentru a aduce un omagiu celui care a luptat pentru libertatea țării noastre.

”2 iulie pentru Republica Moldova, pentru poporul nostru, pentru organizația Voievod este o sărbătoare foarte mare. Astăzi se împlinesc 31 de ani de la Canonizarea domnitorului nostru Ștefan cel Mare. Noi tradițional, de mai mulți ani depunem flori la monumentul acestuia. Voievodul Ștefan a fost un luptător pentru libertate, un luptător care întradevăr și-a iubit pămîntul, un luptător care a fost vrednic și a avut darul lui Dumnezeu să cîștige practic toate luptele care le-a dus cu dușmanii țării. Noi credem că gloria lui Ștefan cel Mare dăinuie în timp, iar Moldova poate fi puternică anume respectînd aceste tradiții și promovînd memoria acestor mari voievozi care au luptat pentru pace, pentru libertate”, a declarat Nicolae Pascaru, președintele Mișcării Naționale Voievod.

La rîndul său, Deleu Nicolae, președintele clubului Pantera a declarat că au venit să depună flori la monumentul lui Ștefan cel Mare cu o deosebită mîndrie.

”Pentru noi este o tradiție care an de an venim și depunem flori alături de Ștefan cel Mare, noi ne mîndrim că facem parte din Federația Voievod, pentru că ea promovează această frumoasă tradiție”, a declarat Deleu.

Burunsus Adrian, vice-președinte al federației ”Voievod”, a menționat că tradiția de a depune flori an de an, reprezintă un semn de recunoștință față de Voievod.

”Mai mulți tineri din mai multe raioane ale țării au venit în semn de mare recunoștință față de voievod care este canonizat pentru meritele sale. Ștefan cel Mare a dus peste 40 de bătălii unde a devenit învingător, pentru noi este o datorie să nu uităm de acest erou al neamului care a luptat pentru țară și popor. Anul acesta se împlinesc 519 ani de la trecerea în neființă a marelui Voievod”, a declarat Burunsus.

Ștefan cel Mare a trăit între anii 1433-1504 și a purtat 48 de războaie. A fost canonizat pentru rîvna sa întru apărarea credinţei ortodoxe, pentru marile sale vitejii şi pentru contribuția la zidirea a numeroase mănăstiri şi biserici care împodobesc şi astăzi Moldova.

Menționăm că prin decretul președintelui, anul 2018 a fost declarat Anul lui Ștefan cel Mare și Sfînt, Domnitor al Moldovei, în scopul sporirii interesului societății față de istoria și cultura Moldovei, a promovării valorilor pe care ni le-a lăsat Ștefan drept moștenire și în semn de înaltă recunoștință a rolului Marelui Domnitor în istoria statului moldovenesc.

Source: noi.md

Keywords:

Stefan cel Mare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
45 locuitori

Duduleşti este un sat din cadrul comunei Congazcicul de Sus, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 12 km de municipiul Comrat și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 45 de oameni. Satul Dudulești a fost întemeiat în anul 1923.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.