Show news from...
Go to section: History

eye 13972 Views

67 de ani în urmă a început cel de-al treilea val de deportări

Astazi, 1 aprilie, se împlinesc 67 de ani de la cel de-al treilea val de deportări în masă operate de autoritățile sovietice. Operațiunea ”Sever” a vizat, în primul rînd, minoritățile religioase

Cel de-al treilea val de deportări a început la 1 aprilie 1952, la ora 04.00 dimineața și s-a încheiat în seara aceleiași zile. Au fost arestate și deportate în Siberia aproape 3 000 de persoane, printre care 842 de copii.

Unul dintre supraviețuitorii deportărilor sovietice este Boris Vasiliev, autorul cărții ”Stalin mi-a furat copilăria”.

În timpul perioadei sovietice, în Siberia și Kazahstanul de Nord au fost deportate aproximativ 60 000 de persoane. Datele neoficiale arată însă că această cifră ar fi mai mare.

Totodată, vă reamintim că informații exhaustive referitoare la Istoria Moldovei din cele mai vechi timpuri pînă în prezentDomnitori şi conducătoriSimbolurile Moldovei istoriceSimbolurile naționale ale Republicii MoldovaForţa spirituală a Statului Moldovenesc pot fi găsite la compartimentul ISTORIA a proiectului moldovenii.md.

Keywords:

deportare , Moldova , istoria

Comments

 (1)

Settlements of Moldova and Diaspora

Şerpeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1517
Populația:
3585 locuitori

Şerpeni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Şerpeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Şerpeni este situat la o distanţă de 25 km de oraşul Anenii Noi şi la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3585 de oameni. Prima atestare documentară a localităţii datează dina nul 1517.

Read more