Go to section: History
30 may 2012, 14:30 History views 9030
30 may 2012, 14:30 History views 9030

Schimb independența țării contra unor funcții în guvernul României


Foto: elldor.info 

Elita de la Chișinău la începutul anilor 1990 era dispusă să schimbe independența Republicii Moldova contra unor funcții în guvernul României. Potrivit unor declarații făcute într-un interviu pentru elldor.info de fostul ministru trimis al României, diplomatul Aurel Preda, care a redactat Declarația de independență a Moldovei adoptată în anul 1991.

Potrivit acestuia, guvernarea României l-a delega în mod special la Chișinău pentru a le oferi politicienilor moldoveni un ajutor în procesul de proclamare a intependenței temporare, dar, după cum s-a dovedit, elita moldovenească de atunci ar fi acceptat unirea teritoriului cu România în schimbul unor funcții înalte, relatează MOLDNEWS.

"Dacă tot faceţi Constituţia acum, spune-i lui Ion Iliescu că noi am vrea un post de vicepreşedinte", i-a declarat diplomatului primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur.

Însuși Aurel Preda accentuează că "redactarea Declaraţiei de Independenţă a fost concepută ca un prim pas spre reunificarea celor două state româneşti. În acest sens, trebuia rezervat un post de vicepreşedinte al României, care să rămînă vacant pînă cînd se va realiza unirea. Apropiaţii lui Ion Iliescu nu au acceptat". Totodată, diplomatul a menționat că acțiunile sale nu pot fi interpretate altfel decît o pregătire pentru unirea celor două țări.

"Atunci cum înţelegeţi dumneavoastră situaţia? Un reprezentant al MAE de la Bucureşti este trimis la Chișinău să redacteze Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova, el participă la festivităţile şi la ceremonia de declarare a independenţei în Parlament, el redactează decretele care sună cam aşa "Cu data prezentului decret, Imnul de Stat al Republicii Moldova este Deşteaptă-te, Române!", "Cu data prezentului decret, Drapelul de Stat al Basarabiei este aşa…", ce concluzie putea să tragă Mircea Snegur? El şi-a închipuit, în absenţa altor granguri de la Bucureşti, că Preda ăsta e ăla care are prerogativele negocierilor şi a fost trimis acolo", a spus el.

Mai mult, Aurel Preda povesteşte că refuzul final a fost emis înainte ca Snegur să plece la Alma-Ata pentru a semna aderarea la CSI, iar președintele României i-ar fi recomandat omologului său moldovean să adere la Comunitate.

Comments

 (1)
  • #1 Katz Reply Quote selected
    Какие конченые у нас политики. Снегур тебе за приднестровскую войну из ада привет передавали, ждут!
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1522
Populația:
263 locuitori

Buciuşca este un sat din cadrul comunei Saharna Nouă, raionul Rezina. Satul Buciuşca este amplasat pe malul drept al rîului Nistru, este situat la o distanță de 22 km de oraşul Rezina şi la 104 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 263 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1522.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.