Go to section: History
24 may 2012, 10:46 History views 8691
24 may 2012, 10:46 History views 8691

21 ani de la revenirea oficială la denumirea istorică a statului nostru Moldova

Recent, la 23 mai 2012, am aniversat 21 ani de la revenirea oficială la denumirea istorică a statului nostru Moldova. Acum douăzeci și unu de ani, avînd în vedere importanţa spirituală, istorică şi politico-juridică a denumirii oficiale a statului şi exprimînd dorinţa alegătorilor, cetăţeni ai R.S.S. Moldova, Sovietul suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldova a hotărît ca statul nostru suveran să se numească Republica Moldova (în formă prescurtată Moldova).

Prin Legea cu privire la schimbarea denumirii statului R.S.S. Moldova în Republica Moldova (23 mai 1991) ţara şi recăpătat numele istoric pe care-l poartă de secole. Este important de menţionat că nici o ţară a lumii nu a protesat faţă de această decizie a Parlamentului Moldovei.

Moldova este un nume vechi care îşi are rădăcinile în tradiţia cultural-lingvistică europeană arhaică. Nu întîmplător apelativul „Moldova” este cunoscut în Slovacia, Boemia (Muldavia, Mulda, Muldau, Moldvia), localitatea Moldautein la nord de oraşul Budweis, în Banat (oraşul Moldova pe Dunăre). Geograful A. Busching cunoaşte rîul Boemiei sub trei denumiri: Molda, Moldau şi Mulda. Toponimele/oiconimele Mold, Molde sînt cunoscute în Britania, Norvegia. În Saxonia unul din afluenţii Elbei se numeşte Mulda. În afară de oraşele Moldova, Moldova Nouă în Valahia (azi România) există multe oiconime: Moldoveni, Moldoveneşti.

Este semnificativ că cel mat înalt vîrf al Carpaţilor Meridionali este Moldovanul (2 544 m), aflat pe un teritoriu care nu a intrat în componenţa Moldovei istorice.

Cele mai vechi menţiuni ale statului Moldova şi moldovenilor sînt atestate în documentele cancelariei Ungariei din 20 martie 1360 „Terra Moldavanae” şi din 2 februarie 1365 – „Terra Moldvana...”

Prima cronică străină care menţionează „Terra Moldaviae” aparţine lui Ioan Kukullo (sfîrşitul secolului al XIV-lea). Titlul „Dux Moldaviensis” este fixat în actele curiei papale din 1370, 1371, 1372, în tratatul dintre Carol al IV-lea de Luxemburg şi regele Ungariei Ludovic I de Anjou, Ţara Moldovei are titlul de „Wayvodatus Moldavia”.

În prima gramotă păstrată din 1384 domnul Moldovei are titlul „Dux Terre Moldaviae”. În majoritatea absolută a documentelor Moldovei domnitorii ei au titlul de „gospodar al Ţării Moldovei”.

Mai multe informaţii despre numele Moldova afla aici.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1529
Populația:
1358 locuitori

Sinești este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sinești și Pojarna. Localitatea se află la distanța de 42 km de orașul Ungheni și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1358 de oameni. Satul Sinești a fost menționat documentar în anul 1529 cu denumirea Durnești.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.