Go to section: History
04 november 2015, 10:03 History views 18600
04 november 2015, 10:03 History views 18600

Arma chimică era folosită în vechime


Foto: nnm.ru 

Arta războiului este la fel de veche ca omul, acest lucru este bine cunoscut tuturor. Dar dacă ne imaginăm că strămoşii noştri au luptat doar cu săbii şi cu arcuri, sîntem departe de realitate. Nu numai ca au avut arme relativ complexe, cum ar fi catapultele, focul grecesc sau praful de puşcă, dar, de asemenea, o gamă complexă de arme chimice şi biologice, conform DailyMail.

În jurul anului 250 î.Hr., imperiul persan a încercat să cucerească oraşul Dura, pe Eufrat. Era un oraș cu ziduri de apărare construite din cărămidă de trei metri grosime şi era controlat de romani.

Persanii au început să sape o serie de tuneluri sub ziduri, astfel încît să permită armatei să intre în oraş. Dar romanii au început să sape tuneluri pentru a intercepta tentativa persanilor.

La începutul anilor 20 ai secolului XX, arheologul francez Robert du Mesnil du Buisson a început să sape în aceste tuneluri, găsind rămăşiţele a cel puţin 19 soldaţi romani şi unul persan. Dar dacă, imediat ne-am imaginat o luptă grea, acum se consideră mai degrabă că soldaţii au fost uciși în tunel de o armă chimică.

Presupunerea este că soldaţii persani au dat foc la tunel. Cristalele de sulf şi bitum păreau să susţină această idee.

Dar, conform lui Simon James, un arheolog de la Universitatea din Leicester, acest scenariu nu are prea mult sens: este greu să lupți cu săbiile într-un tunel foarte jos, unde omul stă îndoit.

Ce s-a întîmplat în acest tunel? O practică bine cunoscută la persani: arme chimice. "În lumea antică, au existat multe arme chimice", a declarat Adrien Mayor, profesor de istorie de la Universitatea Stanford. "Puțini oameni știu cît de multe documente istorice ne povestesc despre acest război chimic."

De exemplu, în 189mî.Hr. grecii au aprins pene şi burdufuri pentru a umple de fum tunelurile asediate de romani. Pentru a obține fum, au fost folosite bitum, gudron sau petrol. Ideea că persanii au folosit fum pentru a ucide romanii ar fi, prin urmare, foarte probabilă.

Persanii au simţit deja prezenţa romanilor sub nivelul solului, iar apoi au decis să le întindă o capcană. De îndată ce romanii au trecut prin tunel, persanii au dat foc în partea lor de tunel, care a dus fumul de sulf şi bitum în tunek, omorînd un soldat persan şi toți romanii. În plămînii lor, de fapt, amestecul de fum chimic s-a transformat în acid sulfuric, omîrand pe oricine s-ar fi găsit în mijlocul vaporilor.

Problema este că acest scenariu nu poate fi dovedit, deoarece du Mesnil a acoperit tunelul după excavare şi a raportat descoperirea sa pe hîrtie și prin desene. Dar urmele de bitum şi sulf sunt încă prezente în sol, şi dovezile concrete care susţin ipoteza lui James.

Keywords:

armata , război , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
728 locuitori

Tomeştii Noi este un sat din cadrul comunei Balatina, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Glodeni și la165 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 728 de oameni. Satul Tomeştii Noi a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.