Go to section: History
04 august 2015, 09:27 History views 15632
04 august 2015, 09:27 History views 15632

Tăbliţele de plumb din Iordania – codexurile lui Hristos?

O colecţie unică de 70 de cărţi din tăbliţe de plumb legate cu sîrmă ar putea conţine relatări ale contemporanilor despre ultima perioadă din viaţa lui Hristos.

Oamenii de ştiinţă au păreri împărţite în ceea ce priveşte autenticitatea, deşi primele cercetări par să o confirme. Dacă aceste cărticele se vor dovedi adevărate, valoarea lor ar putea fi comparabilă cu a Manuscriselor de la Marea Moartă.

Pe pagini nu mai mari decît o carte de credit apar imagini, simboluri şi cuvinte care par să se refere la Mîntuitorul şi, posibil, chiar la Răstignire şi Înviere.

Multe dintre cărţi sunt sigilate, ceea ce i-a făcut pe unii oameni de ştiinţă să presupună că ar putea fi cărţile pecetluite pomenite în Apocalipsa lui Ioan, scrie Daily Mail.

Cărţile au fost descoperite acum cinci ani într-o peşteră din Iordania, într-o zonă în care se ştie că s-au refugiat creştinii după căderea Ierusalimului în anul 70 d.H.

De altfel, aici au mai fost găsite documente importante datînd din aceeaşi perioadă. Împrejurările descoperirii sunt ele însele o enigmă. După găsirea de către un beduin iordanian, tezaurul a fost cumpărat de un beduin evreu, care l-ar fi trecut fraudulos în Israel, unde a rămas pînă în prezent.

Primele teste metalurgice arată că unele cărţi ar putea data din primul secol al creştinismului. Estimarea se bazează pe coroziunea metalului, despre care experţii spun că nu se poate imita.

Dacă, aşa cum indică primele cercetări, datarea se va dovedi autentică, atunci cărţile s-ar număra printre cele mai timpurii documente creştine, precedînd epistolele Sfîntului Pavel.

Apocalipsa vorbeşte despre o carte pecetluită care a fost deschisă doar de Mîntuitorul. Alte texte din acea perioadă vorbesc despre cărţi pecetluite ale înţelepciunii şi de o tradiţie secretă transmisă de Iisus ucenicilor săi apropiaţi. Acesta este contextul descoperirii.

Profesorul F. Davies spune: “Posibilitatea unei origini iudeo-creştine este sugerată clar de imagistică şi, atunci, sunt toate şansele care aceste codice să arunce o nouă şi dramatică lumină asupra felului în care înţelegem o foarte importantă, dar atît de puţin înţeleasă perioadă a istoriei”.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
79 locuitori

Vancicăuţi este un sat din cadrul comunei Cepeleuți, raionul Edineț. Satul Vancicăuți este situat la o distanță de 27 km de orașul Edineț și la 226 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 79 de oameni. Satul Vancicăuți a fost înființat în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.