Go to section: History
03 january 2017, 17:08 History views 38236
Finalizarea cu succes a operațiunii prospectorilor moldoveni (Foto)
03 january 2017, 17:08 History views 38236

Finalizarea cu succes a operațiunii prospectorilor moldoveni (Foto)

În timpul primei expediții pe teren a grupurilor de căutare, care ulterior s-au reorganizat în structurile obștești: "Clubul Istoric-Patriotic Rus" și "August", prospectorii moldoveni începători au reușit să descopere morminte militare neînregistrate, la marginea localității Speia din raionul Anenii Noi.

În mormîntul comun, drept care a servit, cel mai probabil, craterul de la explozia obuzului, nu foarte adînc, au fost îngropate în grabă rămășițele pămîntești ale cîtorva zeci de soldați sovietici. Prospectorii au ajuns la această concluzie, judecînd după lucrurile personale ale soldaților, elementele uniformelor, încălțămintei, echipamentului, dar și după cum erau înarmați. Chiar din prima zi de lucru, asupra unuia dintre soldați a fost găsită Medalia "Za otvagu" (Pentru Vitejie) № 1214235. Datorită acesteia numele unuia dintre militarii găsiți, cel al soldatului Regimentului de Geniști № 588 al Diviziei a 295-ea de Pușcași, al lui Leonid Cotovici a reușit să fie stabilit. Ostașul era greșit înregistrat ca îngropat pe malul opus al rîului Nistru, în satul Butor, raionul Grigoriopol.

În luna mai 2010, rămășițele celor 36 de soldați sovietici, găsiți în timpul acestei expediții de căutare, au fost înmormîntați cu onoruri militare, totodată fiind respectate și tradițiile ortodoxe. Prospectorii nu au pierdut speranța de a afla numele și circumstanțele morții celorlalți soldați care au căzut în lupte împreună cu Leonid Cotovici. Peste cîțiva ani pe site-ul podvignaroda.ru, în dosarele cu distincții al Ministerul Apărării Federației Ruse a apărut documentul de arhivă, potrivit căruia soldatul Cotovici a fost desemnat post-mortem pentru acordarea Ordinului Marelui Război pentru Apărarea Patriei de gradul I:

"În timpul acțiunilor misiunii de cercetare în forță a diviziunii ... el a fost primul care la comanda comandantului plutonului s-a avîntat în luptă, ajungînd primul în tranșeele inamice, unde sub focul automatelor și grenadelor a ucis pînă la 5 fasciști, acționînd hotărît și fără frică. După îndeplinirea ordinului a fost ucis în timpul retragerii de un lunetist inamic, în momentul cînd a început să-i acorde ajutor unui ofițer rănit".

Echipa de recunoaștere sovietică, care îndeplinind ordinul a intrat în bătaia focului inamic! Este demn de remarcat faptul că astfel de versiuni au fost enunțate de către prospectori și mai înainte, dar de documente care să dovedească supozițiile noastre nu dispuneam atunci. Dar iată primul document care face lumină asupra luptei desfășurate demult, pe malul Nistrului, în vara anului 1944.

Către aniversarea a 70 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, la ordinul președintelui Rusiei a fost creat portalului "Memoria Neamului" pe care Ministerul Apărării al FR a publicat mai mult de 6 milioane de documente din arhivă de pe timpul războiului. Un interes sporit reprezintă rapoartele de luptă ale unităților militare care conțin planurile și obiectivele diviziilor, desfășurarea luptelor, rezultatele și totalurile atît a operațiilor mai mici, cît și a acelora de proporții mari. Printre numeroasele documente am reușit să găsim o pagină, dificil de citit, care se referă la luptele din vara anului 1944 de la Capul de pod Șerpeni:

"... Comandantului DP 295,

Raportul de luptă №0018 ȘTAPOLK 1038 25.07.1944, 10.00

La ora 15.00 detașamentul de recunoaștere al regimentului, sub conducerea comandantului cercetașilor, membrului de partid, locotenentului superior Rîjkov au mers într-o misiune de recunoaștere fulger, luînd în lupte grele 2 prizonieri și documentele fasciștilor morți.

În lupta aprigă, care a durat 10-15 minute, detașamentul de recunoaștere i-a provocat daune inamicului, ucigînd pînă la 40 de persoane, rănind circa 25 de persoane, distrugînd 3 mitraliere MG-42. Totodată, suferind și ei pierderi: ofițerii uciși - 3,soldați uciși - 7, ofițeri răniți – 2, soldați răniți - 5".

Datat tot cu 24 iulie 1944 e și raportul privind moartea soldatului Cotovici, care a asigurat trecerea pe cîmpul minat pentru detașamentul de recunoaștere sovietic. Conform datelor studiate în această zi pe porțiunea indicată a frontului nu au fost întreprinse alte operațiuni militare active. Nu ne-au mai rămas dubii: documentele aflate în fața noastră sînt tocmai despre acea misiune de recunoaștere, pe care prospectorii o descoperiseră în primăvara anului 2010, la marginea pădurii de lîngă satul Speia. La 24 iulie 1944, în timpul misiunii de recunoaștere a detașamentului de cercetași au fost uciși 10 soldați ai Regimentului de Infanterie №1038, Divizia de Pușcași №295:

Locotenentul Ghenadie Zaicikov, comandantul plutonului de infanterie, a.n.1924,

Locotenentul Ilia Iakoveko, comandantul detașamentului de pușcași, a. n. 1912,

Locotenentul Constantin Bairacinîi comandantul plutonului de recunoaștere al infanteriei, a. n. 1922,

Fruntașul Evgheni Nepiușcii, a. n. 1901,

Fruntașul Vasile Babac, a. n. 1903,

Ostașul Ivan Abrosimov, a. n. 1917,

Ostașul Ivan Ermolin, a. n. 1924,

Ostașul Alexei Gulîi, a. n. 1908,

Ostașul Piotr Ianaki, a. n. 1924,

Ostașul Simion Ciuvinidze, a. n. 1917.

Pentru ultima lor luptă locotenenții Zaicikov și Iakovenko au primit Ordinul Marelui Război pentru Apărarea Patriei de gradul al II-lea, iar ostașul Babac Medalia "Za otvagu" (Pentru Vitejie). Postmortem ... nu a ajuns pînă la Victoria din mai nici comandantul detașamentului de recunoaștere locotenentul Vasili Rîjkov. La scurt timp după ce a fost rănit, la Capul de Pod Șerpeni, el a continuat să lupte, însă în februarie 1945 a căzut în luptele pentru eliberarea teritoriilor actualei Polonii.

Astăzi, la mormîntul comun al eroilor și a tovarășilor lor căzuți în lupte, lîngă Memorialul satului Speia din raionul Anenii Noi a fost înălțată o cruce modestă din metal. În apropiere mai sînt încă două: în memoria ceremoniilor de înmormîntare care au avut loc aici în anii 2011 și 2012, respectiv. Potrivit datelor de arhivă, precizate de prospectorii Proiectului Memorial-militar "Șag k Pobede" în luptele pentru satul Speia au fost uciși mai mult de 1.500 de soldați și ofițeri sovietici. Astăzi reconstituirea memoriei lor trebuie salvată, literalmente.

Monumentul de la mormîntul comun se distruge treptat, trebuie reconstruite și plăcile de granit ale memorialului, în ansamblul monumentului trebuie incluse și locurile mormintelor comune descoperite în anii 2010-2012. "Dezgoliți-vă și plecați-vă capetele, ei și-au dat viața pentru fericirea noastră", spune una dintre inscripțiile de pe mormîntul comun din satul Speia. Ne plecăm capul în fața faptelor eroice ale eliberatorilor și ne dăm cuvîntul de onoare să facem tot posibilul pentru ca amintirea lor să fie imortalizată în mod demn.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1656
Populația:
15395 locuitori

Durleşti este un oraş din municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 4 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituie 15395 de oameni. Orașul Durlești a fost menționat documentar în anul 1656.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.