Go to section: History
02 october 2015, 10:29 History views 10180
Opinie: Duca este sluga unor stăpîni străini
Photo: noi.md
02 october 2015, 10:29 History views 10180

Opinie: Duca este sluga unor stăpîni străini

„Poți să te consideri român, dar de ce să-ți arăți prostia?! Înșiși istoricii din România au declarat de nenumărate ori și atîtea documente au fost publicate despre faptul că statalitatea moldovenească exista atunci cînd România nici nu era. Lăsați-l în pace, el nu e un copil care nu știe ce face, el pur și simplu a făcut pe placul stăpînilor săi", a declarat pentru NOI.md doctorul în științe istorice Vasile Stati.

Luînd cuvîntul la sesiuneasolemnă a Academiei de Științe a României „Marea Unire din 1918", cu raportul „Marea Unire din 1918 și consecințele ei pentru dezvoltarea științei și culturii în Basarabia", președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, a spus că „Basarabia și-a găsit locul firesc în cadrul statului național unitar român, a participat plenar la viața culturală și științifică a României din perioada interbelică, reușind să depășească multe trepte pe calea civilizației contemporane și să apropie nivelul de dezvoltare cu alte principate istorice.

Vasile Stati a recunoscut că deja s-a săturat să aducă exemple ce demonstrează că moldovenii nu sînt români.

Istoricul a amintit că „încă în anul 1572 au apărut de sub tipar primele 7 texte în limba moldovenească, pe care le pot citi și înțelege elevii din clasa a doua de astăzi, iar despre români nu s-a auzit nimic încă mai multe sute de ani".

„Am ajuns să nu mai apărăm ceea ce este evident. Este clar că Duca execută o comandă politică, dar nici chiar așa de indecent pentru un savant, după cum se consideră el. Este o rușine să elogiezi perioada de ocupație a Moldovei de români, în anii 1918-1940. Nici în Africa nu se întîmpla ceea ce făceau aici «frații» noștri. Este o declarație făcută de un funcționar necărturar, nu de un savant", a subliniat Stati.

„Unica convingere a acestui om este să se mențină cu orice preț lîngă troacă. Așa a fost cu el în perioada sovietică, în timpul activităților lui în comsomol și de partid. E drept că atunci el vorbea și preda total invers. La fel se întîmplă și acum. În loc să-și bată capul de dezvoltarea științei, el slujește stăpînilor. Cum poate fi considerat statalist această slugă a unor stăpîni străini, nu a propriului popor? De altfel, nu are cine să dea o apreciere, or, la putere se află persoane la fel ca el", a declarat politologul Sergiu Nazaria.

Source: www.noi.md

Keywords:

Moldova , Romania , istoria , AŞM

Comments

 (1)
  • #1 mila Reply Quote selected
    Страшнее Дуки зверя нет. Не сам он пишет эти перлы, он же химик, в истории как свинья в апельсинах. По его заказу в АНМ есть много желающих накалякать любую чушь, лишь бы услужить "хозяину", чтобы на пенсию не выперли. А на историю всем наплевать, как тогда, так и сейчас. Эта дама проституирующая.
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
1402 locuitori

Dominteni este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dominteni, Văleni și Mihăileni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Drochia și la 166 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului Dominteni constituia 1402 locuitori.Satul Dominteni a fost menționat documentar în anul 1617.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.