Go to section: History
21 july 2014, 11:05 History views 8626
Terenul unde a avut loc bătălia de la Lipnic va fi reabilitat
Photo: moldpres.md
21 july 2014, 11:05 History views 8626

Terenul unde a avut loc bătălia de la Lipnic va fi reabilitat

Ministerul Culturii va aloca 17 mii de lei (1210 de dolari SUA) pentru reabilitarea Fîntînii Cadînei din raionul Ocniţa, de unde a început bătălia lui Ştefan cel Mare de la Lipnic cu tătarii. Un anunţ în acest sens a făcut astăzi Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, în cadrul unei întrevederi cu un grup de tineri din Chişinău. La eveniment a participat şi ministrul Culturii, Monica Babuc, informează MOLDPRES.

Ion Ştefăniţă a menţionat că pentru revitalizarea zonei unde a avut această luptă sînt necesare circa cinci mii de euro. În acest scop, un grup de tineri pasionaţi de istorie, care au învăţat la Liceul "Ion Creangă" din Chişinău, au lansat o campanie de implicare civică pentru restaurarea Fîntînii Cadînei.

Irina Ghelbur, membru al grupului de iniţiativă, a spus că la o bancă din Chişinău au fost deschise conturi în euro, dolari şi lei, unde orice persoană poate face donaţii pentru proiect. La ora actuală sînt colectate 155 de dolari SUA.

Potrivit proiectului, banii vor fi viraţi pentru curăţarea fîntînii, înlocuirea lemnului de la fîntînă cu piatră, crearea unui zid de sprijin care ar preveni alunecările de teren, pentru instalarea unor panouri informative, pentru curăţarea zonei acvatice adiacente, precum şi pentru pavarea terenului aferent fîntînii.

Inaugurarea fîntînii reabilitate este programată pentru 20 august, ziua în care a avut loc bătălia lui Ştefan cel Mare la Lipnic.

La 20 august 1469 s-a desfăşurat bătălia lui Ştefan cel Mare cu Hanul Mamac. Istoria spune că lupta a început în apropierea Fîntînei Cadînei, de la marginea satului Lipnic (Ocniţa). Este unica bătălie a lui Ştefan care a avut loc pe teritoriul actual al Republicii Moldova. În această luptă, oastea lui Ştefan cel Mare a învins tătarii.

Pe parcursul anilor, fîntîna a fost reconstruită de cîteva ori, iar în 1972 a obţinut statut de monument protejat. Ultima renovare a fîntînii a avut loc în anul 1989. În anii 90 ai secolului trecut, lîngă fîntîna Cadînei s-a găsit un vîrf de săgeată, care datează din perioada bătăliei de la Lipnic. În prezent, acest vîrf de săgeată se află într-o colecţie particulară.

Source: moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1876
Populația:
759 locuitori

Alexandrovca este un sat din cadrul comunei Gangura, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Ialoveni și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 759 de oameni. Satul Alexandrovca a fost menționat documentar în anul 1876.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.