Go to section: History
18 march 2014, 16:09 History views 15964
Anul 1914 va veni din nou?
Photo: independent.co.uk
18 march 2014, 16:09 History views 15964

Anul 1914 va veni din nou?

Profesorul Margaret McMillan (Universitatea din Cambridge) a indicat la paralele izbitoare cu situația din ajunul Primului Război Mondial, potrivit Independent. De exemplu, situația din Orientul Apropiat, explică jurnalistul Ian Johnston.

În cazul în care Iranul va fabrica bomba nucleară, cu siguranță va începe o cursă a înarmărilor nucleare. Asta amenință cu "restabilirea butoiului cu pulbere", care a explodat acum 100 de ani în Balcani", - a scris McMillan în raportul său pentru Brookings Institution (SUA). "Un mix similar de idei toxice cu miză naționalistă riscă să atragă în conflict puterile din afară: Statele Unite ale Americii, Turcia, Rusia și Iranul încearca să protejeze interesele lor și ale clienților lor", - se spune în raport.

Profesorul a găsit și alte paralele: teroriștii islamiști – analogul comuniștilor și anarhiștilor care au comis crime politice. În 1914 Germania trecea printr-o perioadă de creștere și contesta puterea Marii Britanii, astăzi unii americani se tem de China. O altă trăsătură comună - popularitatea în creștere a ideologiilor de dreapta și naționalismului.

McMillan a observat: astăzi, ca și la începutul secolului al XX-lea, se crede că după o lungă perioadă de pace este imposibil un război de proporții între marile puteri.

Profesorul invită liderii mondiali să construiască împreună o ordine internațională stabilă.

Source: inopressa.ru

Keywords:

război , Iran , SUA

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
2248 locuitori

Burlăceni este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Greceni și Burlăceni. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Cahul și la 187 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2248 de oameni. Satul Burlăceni a fost menționat documentar în anul 1806.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.