Cucuruzac Jan

Cucuruzac Eugen (Jan) – actor de teatru şi cinema.

Născut la 9 februarie 1949 în satul Şaptebani, raionul Rîşcani, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Actorie a Institutului de Arte „G. Muzicescu” de la Chișinău în anul 1976.

Şi-a început cariera artistică în anul 1976 în calitate de actor pe scena teatrului „Vasile Alecsandri” de la Bălți, unde a activat pînă în anul 1980. Apoi pe parcursul anilor 1980-1990 a fost actor la Teatrul Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău. A luat parte la fondarea Teatrului municipal „Satiricus I. L. Caragiale” de la Chișinău, unde a fost angajat în calitate de actor începînd cu anul 1990 şi unde activează pînă în prezent.

Actorului Jan Cucuruzac îi reuşesc, în special, rolurile groteşti, caracterele dificile, puse în situaţii complicate, cele comice, îndeosebi. Îi reuşesc şi rolurile jucate în filme. Este solicitat de regizorii studioului „Moldova-film” şi nu numai. Nu în zadar, regizorul Anatol Codru l-a ales anume pe Eugen în rolul central, acesta fiind rolul sau de debut (este vorba de filmul „Trînta”, 1977). Mulţi ani la rînd Jan Cucuruzac s-a filmat activ şi la Televiziunea Naţională.

I s-a conferit titlul de Maestru în Artă, iar în anul 2011 a fost onorat cu titlul de Artist al Poporului Republicii Moldova.

Filmografia:
„Trînta”, 1977 – Călin Şaptefraţi, rol central
„La hotarul lunii iunie”, 1982 ‒ rol episodic,
Sînt gata să accept provocarea”, 1983 ‒ persoana înşelată de soţie,
„Răsăritul zbuciumat”, 1984 ‒ rol,
Vîntul sălbatic”, 1985 ‒ rol episodic
Un autobuz singuratic în ploaie”, 1986 ‒ episod (nu figurează în titre),
Deţinutul misterios”, 1986 ‒ episod,
Corbii prada n-o împart”, 1988 ‒ episod,
„Iarba dracului”, 1988 ‒ episod,
„În doi pe muchia timpului”, 1989 ‒ episod,
„Durerea”, 1989 ‒ episod,
„Văleu, văleu, nu turna!”, 1991, „Telefilm-Chișinău”,
„Ricoşet”, 1997 ‒ vagabondul,
„Brejnev”, 2005 ‒ episod.

„Usturici”:
„Stîlpul" (№ 4, 1977) ‒ rol,
„A ars”(№ 55, 1984) ‒ rol.

Settlements of Moldova and Diaspora

Lucăceni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
385 locuitori

Lucăceni este un sat din cadrul comunei Horeşti, raionul Făleşti. Satul Lucăceni este situat la distanța de 20 km de orașul Fălești și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 385 de oameni. Documentar satul Lucăceni este menţionat la 3 iunie 1429.

Read more