Cucuruzac Jan

Cucuruzac Eugen (Jan) – actor de teatru şi cinema.

Născut la 9 februarie 1949 în satul Şaptebani, raionul Rîşcani, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Actorie a Institutului de Arte „G. Muzicescu” de la Chișinău în anul 1976.

Şi-a început cariera artistică în anul 1976 în calitate de actor pe scena teatrului „Vasile Alecsandri” de la Bălți, unde a activat pînă în anul 1980. Apoi pe parcursul anilor 1980-1990 a fost actor la Teatrul Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău. A luat parte la fondarea Teatrului municipal „Satiricus I. L. Caragiale” de la Chișinău, unde a fost angajat în calitate de actor începînd cu anul 1990 şi unde activează pînă în prezent.

Actorului Jan Cucuruzac îi reuşesc, în special, rolurile groteşti, caracterele dificile, puse în situaţii complicate, cele comice, îndeosebi. Îi reuşesc şi rolurile jucate în filme. Este solicitat de regizorii studioului „Moldova-film” şi nu numai. Nu în zadar, regizorul Anatol Codru l-a ales anume pe Eugen în rolul central, acesta fiind rolul sau de debut (este vorba de filmul „Trînta”, 1977). Mulţi ani la rînd Jan Cucuruzac s-a filmat activ şi la Televiziunea Naţională.

I s-a conferit titlul de Maestru în Artă, iar în anul 2011 a fost onorat cu titlul de Artist al Poporului Republicii Moldova.

Filmografia:
„Trînta”, 1977 – Călin Şaptefraţi, rol central
„La hotarul lunii iunie”, 1982 ‒ rol episodic,
Sînt gata să accept provocarea”, 1983 ‒ persoana înşelată de soţie,
„Răsăritul zbuciumat”, 1984 ‒ rol,
Vîntul sălbatic”, 1985 ‒ rol episodic
Un autobuz singuratic în ploaie”, 1986 ‒ episod (nu figurează în titre),
Deţinutul misterios”, 1986 ‒ episod,
Corbii prada n-o împart”, 1988 ‒ episod,
„Iarba dracului”, 1988 ‒ episod,
„În doi pe muchia timpului”, 1989 ‒ episod,
„Durerea”, 1989 ‒ episod,
„Văleu, văleu, nu turna!”, 1991, „Telefilm-Chișinău”,
„Ricoşet”, 1997 ‒ vagabondul,
„Brejnev”, 2005 ‒ episod.

„Usturici”:
„Stîlpul" (№ 4, 1977) ‒ rol,
„A ars”(№ 55, 1984) ‒ rol.

Settlements of Moldova and Diaspora

Chirov

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
19 locuitori

Chirov este un sat din comuna Popencu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Rîbnița și la 89 km de Chișinău. Populaţia satului Chirov alcătuia 19 oameni în anul 2012. Satul Chirov a fost înființat în secolul XX.

Read more