Potîngă Paulina

Potîngă Paulina – actriţă de teatru şi cinema.

Născută la 29 decembrie 1932 în comuna Selişte, raionul Nisporeni, Moldova. A absolvit Şcoala Muzicală „Ştefan Neaga" de la Chişinău. Cariera şi-a început-o în calitate de interpretă a melodiilor populare, făcînd parte din taraful cinematografului „Chişinău" (1958), condus de către Isidor Budurin şi Dumitru Gheorghiţă. Paulina Potîngă este autodidactă în teatru, la fel ca colegii ei de scenă Mihai Volontir, Iulian Codău etc.

Pe parcursul anilor 1959-1976 a fost actriţă a Teatrului Muzical-dramatic de Stat „V. Alecsandri" de la Bălţi, iar în anul 1976 i se propune postul de actriţă la Teatrul Muzical-dramatic de Stat „A. S. Puşkin" (în prezent: Teatrul Naţional „Mihai Eminescu" de la Chişinău), unde interpretează mai multe roluri de prim-plan: Frăsina în „Soacra cu trei nurori" după I. Creangă; Chiriţa, Zamfira şi Găşiţa Rozmarinovici în „Chiriţa în provincie", „Piatra din casă" şi „Iorgu de la Sadagura" de V. Alecsandri; Trandafira în „Trei Crai de la răsărit" de B. P. Haşdeu; Anca în „Năpasta" de I. L. Caragiale; Filomena Marturano din piesa cu acelaşi nume de E. de Filippo; Ana în „Ultima staţie" de E. M. Remarque; Belotelova în „Însurătoarea lui Balzaminov" de A. Ostrovski ş. a.

A colaborat cu studioul „Moldova-film" producîndu-se în cîteva filme artistice în roluri secundare. A activat o perioadă şi la teatrul „Satiricus" de la Chişinău.

În anul 1994 Paulina Potîngă a emigrat în România. A lucrat o perioadă în calitate de actriţă şi la Teatrul de la Galaţi.

Titluri şi premii:

  • Premiul Unional pentru „Cel mai bun rol feminin în teatru" ‒ 1977;
  • Artistă a Poporului din RSSM ‒ 1982;
  • Medalia „Meritul Civic" ‒ 1995.

Filmografie:
„Singur în faţa dragostei", 1969 ‒ soţia lui Obadă,
„Şoseaua", 1981 ‒ rol episodic,
„Jocul de-a moartea sau impostorul", 1991 ‒ rol episodic.

„Usturici":
„Teatru"(Nr 71, 1986).

Settlements of Moldova and Diaspora

Zviozdocica

Statut:
Sat
Prima atestare:
1871
Populația:
34 locuitori

Zviozdocica este un sat din cadrul comunei Ucrainca, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Căușeni și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 34 de oameni. Satul Zviozdocica a fost menționat documentar în anul 1871.

Read more