Codău Iulian

Codău Iulian – actor.

Născut la 13 august 1932 în comuna Sofia, raionul Rîşcani, Republica Moldova. A absolvit Şcoala Pedagogică „Boris Glavan” din oraşul Bălţi. Împreună cu Anatolie Pînzaru şi Mihai Volontir şi-a început activitatea de actor pe scena Teatrului muzical-dramatic „Vasile Alecsandri” din Bălţi în anul 1957. A debutat cu rolul lui Bondici în piesa lui Vasile Alecsandri „Chiriţa la Iaşi”. A urmat rolul lui Bîrzoi din „Chiriţa în provincie” tot de V. Alecsandri, Iţîc şi Damian în piesa „Iorgu din Sadagura”, Talpă-Lată din piesa „Doi morţi vii” de V. Alecsandri, Dragomir din „Năpasta” de Ion Luca Caragiale. Talentul său de actor comic l-a demonstrat şi în rolurile vătavului din „Iaşii în carnaval”, jupînul Dumitrache din „Noaptea furtunoasă”. A luat parte practic la toate spectacolele din repertoriul teatrului din a doua jumătate a secolului al XX-lea. S-a manifestat şi în calitate de poet. S-a filmat în mai multe pelicule ale studioului „Moldova-film”. I s-a conferit titlul de Artist al Poporului din Republica Moldova.

A decedat la 12 decembrie 2002.

Filmografia:
Aşteptaţi-ne-n zori”, 1963 ‒ Ştefan Mugure,
„Nume salvat”, 1972 ‒ Samson Hămuraru,
„Calul, puşca şi nevasta”, 1975 ‒ Toma Alimoş.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
1464 locuitori

Pașcani este un sat și comună din raionul Hîncești. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pereni și Pașcani. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Hîncești și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1464 de locuitori. Satul Pașcani a fost menționat documentar în anul 1554.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.