Barnet Boris

Barnet Boris ‒ regizor, actor, scenarist.

Născut la 2 iulie 1902 în Moscova, Rusia. Şi-a făcut studiile la Liceul de Arte Plastice, Sculptură şi Arhitectură de la Moscova. În anul 1918 s-a înrolat voluntar pe front în rîndurile Armatei Roşii. A absolvit Şcoala Militară Superioară Sportivă de la Moscova. A devenit boxer profesionist.

La începutul anilor 1920 a fost admis în calitate de student la Colegiul de Cinematografie de Stat VGIK (clasa profesorului Lev Culeşov), paralel cu studiile s-a angajat în calitate de recuzitor la Studioul 1 a MHAT-ului. Şi-a început cariera artistică în aclitate de actor de cinema.

Din anul 1925 a activat în calitate de regizor la diferite studiouri din URSS. În calitate de actor s-a produs în mai multe filme printre care „Aventurile lui mister West în ţara bolşeviciior” (1924) ‒ Djedi, „Miss Mend” (1926) ‒ reporter, „Urmaşul lui Cingiz Han" (1928) ‒ soldat englez, „Fapta eroică a cercetaşului” ‒ (1947) generalul Kiun. Este autor şi coautor a mai multe scenarii filmelor filmate de dînsul. În istoria cinematografiei B. Barnet este apreciat ca unul din clasicii cinematografiei sovietice.

Un detaliu curios din istoria cinematografiei moldoveneşti: filmările peliculei „Leana” au avut loc în satul Malcoci în apropierea Chişinăului (scenariul filmului fiind semnat de L. Corneanu, cu participarea lui B. Barnet şi V. Ejov). Regizor secund al acestei pelicule regizate de B. Barnet a fost viitorul regizor renumit de comedii Leonid Gaidai, care a interpretat şi rolul unui muzicant din orchestra satului.

Pe parcursul carierei sale artistice a fost înalt apreciat, a primit titlul de Artist Emerit din RSFSR în anul 1935, în anul 1948 a devenit Laureat al Premiului de Stat din URSS, iar în anul 1951 a devenit Om Emerit în Arte RSS Ucrainene.

A decedat la 8 ianuarie 1965 la Riga.

Filmografia(regizor):
„O fată cu tarabă”, 1927,
„Moscova în Octombrie”, 1927,
„O casă pe strada Trubnaia”, 1928,
„Gheaţă spartă”, 1931,
„Suburbia”, 1933,
„Pe litoralul mării senine”, 1935,
„O noapte din septembrie”, 1939,
„Călăreţul bătrîn”, 1944,
„Fapta eroică a cercetaşului”, 1947,
„Pagini din viaţă”, 1948,
„O vară fructuoasă”, 1950,
„Leana”, 1955 „Moldova-film”,
„Atletul şi clovnul”, 1957,
„Anuşca”, 1961,
„Alionca”, 1961,
„Semi staţie”, 1963.

Settlements of Moldova and Diaspora

Mănoileşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1644
Populația:
904 locuitori

Mănoileşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mănoileşti, Novaia Nicolaevca, Vulpești și Rezina. Satul Mănoilești este situat la o distanță de 9 km de orașul Ungheni și la 99 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 904 oameni. Satul Mănoilești a fost atestat documentar în anul 1644.

Read more