Barnet Boris

Barnet Boris ‒ regizor, actor, scenarist.

Născut la 2 iulie 1902 în Moscova, Rusia. Şi-a făcut studiile la Liceul de Arte Plastice, Sculptură şi Arhitectură de la Moscova. În anul 1918 s-a înrolat voluntar pe front în rîndurile Armatei Roşii. A absolvit Şcoala Militară Superioară Sportivă de la Moscova. A devenit boxer profesionist.

La începutul anilor 1920 a fost admis în calitate de student la Colegiul de Cinematografie de Stat VGIK (clasa profesorului Lev Culeşov), paralel cu studiile s-a angajat în calitate de recuzitor la Studioul 1 a MHAT-ului. Şi-a început cariera artistică în aclitate de actor de cinema.

Din anul 1925 a activat în calitate de regizor la diferite studiouri din URSS. În calitate de actor s-a produs în mai multe filme printre care „Aventurile lui mister West în ţara bolşeviciior” (1924) ‒ Djedi, „Miss Mend” (1926) ‒ reporter, „Urmaşul lui Cingiz Han" (1928) ‒ soldat englez, „Fapta eroică a cercetaşului” ‒ (1947) generalul Kiun. Este autor şi coautor a mai multe scenarii filmelor filmate de dînsul. În istoria cinematografiei B. Barnet este apreciat ca unul din clasicii cinematografiei sovietice.

Un detaliu curios din istoria cinematografiei moldoveneşti: filmările peliculei „Leana” au avut loc în satul Malcoci în apropierea Chişinăului (scenariul filmului fiind semnat de L. Corneanu, cu participarea lui B. Barnet şi V. Ejov). Regizor secund al acestei pelicule regizate de B. Barnet a fost viitorul regizor renumit de comedii Leonid Gaidai, care a interpretat şi rolul unui muzicant din orchestra satului.

Pe parcursul carierei sale artistice a fost înalt apreciat, a primit titlul de Artist Emerit din RSFSR în anul 1935, în anul 1948 a devenit Laureat al Premiului de Stat din URSS, iar în anul 1951 a devenit Om Emerit în Arte RSS Ucrainene.

A decedat la 8 ianuarie 1965 la Riga.

Filmografia(regizor):
„O fată cu tarabă”, 1927,
„Moscova în Octombrie”, 1927,
„O casă pe strada Trubnaia”, 1928,
„Gheaţă spartă”, 1931,
„Suburbia”, 1933,
„Pe litoralul mării senine”, 1935,
„O noapte din septembrie”, 1939,
„Călăreţul bătrîn”, 1944,
„Fapta eroică a cercetaşului”, 1947,
„Pagini din viaţă”, 1948,
„O vară fructuoasă”, 1950,
„Leana”, 1955 „Moldova-film”,
„Atletul şi clovnul”, 1957,
„Anuşca”, 1961,
„Alionca”, 1961,
„Semi staţie”, 1963.

Settlements of Moldova and Diaspora

Ochiul Alb

Statut:
Sat
Prima atestare:
1788
Populația:
3089 locuitori

Ochiul Alb este un sat şi comună din raionul Drochia. Ochiul Alb este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Drochia și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3089 de oameni. Satul Ochiul Alb a fost menționat documentar în anul 1788.

Read more