Gluşco Nelli

Gluşco Nelli ‒ scenarist, redactor.

S-a născut la 31 decembrie 1930 în or. Dnepropetrovsk, Ucraina. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat în anul1954. A lucrat în calitate de redactor la editura „Şcoala sovietică”, precum şi la studioul „Moldova-Film” (în anii1961-1991). Autoare a scenariilor filmelor documentare şi de popularizare a ştiinţei, precum şi a filmelor artistice  create la studio în acea perioadă.

A fost membră a Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova. Lucrătoare emerită a culturii  din republică (1974).

S-a stins din viaţa la 26 ianuarie 2004 la Chișinău.

Filmografia:
Telefilm-Chișinău:
Scenaristă a filmelor documentare:
„Pagini de istorie”, 1960,
„Pagini ale istoriei trecute”, 1961,
„Rapsodia moldovenească”, 1963,
„Palmeta în Moldova”, 1969 ,
„Viitorul începe azi”, 1975.

„Moldova-Film”:
„N-a fost aşa”, 1963 ‒ film de popularizare a ştiinţei,
„În casa noastră”, 1963 ‒ film de popularizare a ştiinţei în colaborare,
„Vino sîmbătă”, 1965 ‒ documentar,
„Neglijenţa periculoasă”, 1970 ‒ film de popularizare a ştiinţei,
„Floricica”, 1973 ‒ documentar,
„Viticultorii”, 1977 ‒ documentar,
Serghei Ciocolov”, 1975 ‒ documentar,
„Noroc, fîrtaţilor!», 1977 ‒ documentar,
„O mie de sori ai Pămîntului”, 1979 ‒ documentar,
„Cultura nucului grecesc”, 1980 ‒ documentar,
„Grijă permanentă”, 1982 ‒ documentar în colaborare,
„Scara fără balustradă”, 1982, ‒ documentar în colaborare,
„La mine ‒ ca la nimeni”, 1983 ‒ documentar,
„Cuvînt despre disciplina de muncă”, 1984 ‒ documentar,
„În comuniunea egalilor”, 1984 ‒ documentar,
„Florăritului ‒ temelie industrială”, 1985 ‒ film de popularizare a ştiinţei,
„În căutarea fericirii ”, 1988 ‒ film de popularizare a ştiinţei,
„Indiferenţii”, 1987 ‒ documentar.

Redactor al filmelor artistice:
„În afara oraşului”, 1960,
Armaghedonul”, 1962.

Settlements of Moldova and Diaspora

Văsieni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
4106 locuitori

Văsieni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Văsieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Ialoveni și la 33 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4106 oameni. Satul Văsieni a fost menționat documentar în anul 1443.

Read more