Gluşco Nelli

Gluşco Nelli ‒ scenarist, redactor.

S-a născut la 31 decembrie 1930 în or. Dnepropetrovsk, Ucraina. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat în anul1954. A lucrat în calitate de redactor la editura „Şcoala sovietică”, precum şi la studioul „Moldova-Film” (în anii1961-1991). Autoare a scenariilor filmelor documentare şi de popularizare a ştiinţei, precum şi a filmelor artistice  create la studio în acea perioadă.

A fost membră a Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova. Lucrătoare emerită a culturii  din republică (1974).

S-a stins din viaţa la 26 ianuarie 2004 la Chișinău.

Filmografia:
Telefilm-Chișinău:
Scenaristă a filmelor documentare:
„Pagini de istorie”, 1960,
„Pagini ale istoriei trecute”, 1961,
„Rapsodia moldovenească”, 1963,
„Palmeta în Moldova”, 1969 ,
„Viitorul începe azi”, 1975.

„Moldova-Film”:
„N-a fost aşa”, 1963 ‒ film de popularizare a ştiinţei,
„În casa noastră”, 1963 ‒ film de popularizare a ştiinţei în colaborare,
„Vino sîmbătă”, 1965 ‒ documentar,
„Neglijenţa periculoasă”, 1970 ‒ film de popularizare a ştiinţei,
„Floricica”, 1973 ‒ documentar,
„Viticultorii”, 1977 ‒ documentar,
Serghei Ciocolov”, 1975 ‒ documentar,
„Noroc, fîrtaţilor!», 1977 ‒ documentar,
„O mie de sori ai Pămîntului”, 1979 ‒ documentar,
„Cultura nucului grecesc”, 1980 ‒ documentar,
„Grijă permanentă”, 1982 ‒ documentar în colaborare,
„Scara fără balustradă”, 1982, ‒ documentar în colaborare,
„La mine ‒ ca la nimeni”, 1983 ‒ documentar,
„Cuvînt despre disciplina de muncă”, 1984 ‒ documentar,
„În comuniunea egalilor”, 1984 ‒ documentar,
„Florăritului ‒ temelie industrială”, 1985 ‒ film de popularizare a ştiinţei,
„În căutarea fericirii ”, 1988 ‒ film de popularizare a ştiinţei,
„Indiferenţii”, 1987 ‒ documentar.

Redactor al filmelor artistice:
„În afara oraşului”, 1960,
Armaghedonul”, 1962.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Corbu

Statut:
Sat
Prima atestare:
1673
Populația:
1619 locuitori

Corbu este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Corbu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Dondușeni și la 233 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1619 oameni. Satul Corbu a fost menționat documentar în anul 1673.

Citeşte mai departe