Pascaru Vasile

Pascaru Vasile – regizor, scenarist.

S-a născut la 1 ianuarie 1937 în satul Krutoiarovka Belgorod-Dnestrovsk, regiunea Odessa, Ucraina. Pe parcursul anilor 1955-1958 este student la Facultatea de Fizica şi Matematică la Universitatea de Stat din Chișinău. În anul 1965 absolveşte VGIK-ul, Facultatea Regie de Film (clasa profesorului Boris Dolin). Din anul 1960 a început să lucreze la studioul „Moldova-film” mai întîi în calitate de iluminator, apoi ca asistent de regizor, se filmează şi ca actor, apoi în anii 1965-1968 este regizor. Pe parcursul anilor 1968-1969 se află la Kiev, la studioul de „A. Dovjenko”, unde lucrează în calitate de regizor la filmul „Acea noapte”. Este unul dintre cei mai prolifici realizatori de film ai anilor 70-80 ai secolului al XX-lea din Republica Moldova. Filmele sale istorice, patriotice, dar şi acele despre soarta ţăranului au ajuns la inimile multor spectatori. Din anul 1976 şi pînă în 1981 a fost prim-secretar al Uniunii Cineaştilor din RSSM. A lucrat în calitate de regizor la studioul cinematografic „Moldova-film”, pînă în anul 2004.

Se stinge din viaţă la 2 octombrie 2004 în urma unei boli incurabile.

Premii şi titluri: Premiul pentru filmul de acţiune „Cetatea” la Festivalul Unional de Filme de la Aşhabad, 1979, ediţia a XII-a; Medalia „A. Dovjenko” pentru filmul „Marele război mic” 1980; Premiul Naţional al Rеpublicii Moldova pentru filmul „Marele război mic”, 1981; Titlul „Maestru în Artă”, 1994.
 
Filmografia:
Roluri în filme:
Viforul roşu”, 1971 - căpitanul Midragu,
Podurile”, 1973 - rol episodic.
 
Regizor al filmelor artistice:
„Zîmbetul”, 1965, studioul „Belarus-film”,
Mariana”, 1967,
„Acea noapte”, 1969, studioul „A. Dovjenko”,
„Groapa de fundaţie”, 1969, studioul „A. Dovjenko”,
Riscul”, 1970,
Viforul roşu”, 1971,
„Răsai, soare”, 1972,
Podurile”, 1973,
Bărbaţii încărunţesc devreme”, 1974,
„Nimeni în locul tău”, 1976,
Cetatea”, 1978,
Marele război mic” 1980,
„Trecea lebăda pe ape”, 1982,
„Prietenie bărbătească”, 1983,
Viaţa şi nemurirea lui Serghei Lazo”, 1985,
Pichetul liniştit”, 1985,
„Codrii”, 1986-1990.

Regizor al filmelor documentare:
„Petele albe”, 1975,
„Nota trei la maturitate”, 1975,
„Romăneşti”, 1976.

Scenarist al filmelor artistice:
Cetatea”, 1978,
Marele război mic” 1980,
„Trecea lebăda pe ape”, 1982.

Settlements of Moldova and Diaspora

Dnestrovsc

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1963
Populația:
11100 locuitori

Dnestrovsc este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Orașul se află la o distanță de 40 km de municipiul Tiraspol și la 111 km de Chișinău. Populația orașului constituia 11100 locuitori în anul 2010. Orașul Dnestrovsc a fost întemeiat în anul 1963.

Read more