Voinicescu - Soţchi Victor

Voinicescu - Soţchi Victor - actor de teatru şi film.

S-a născut la 22 ianuarie 1945 în oraşul Floreşti, Republica Moldova. Copilăria şi-a petrecut-o la Bălţi. A învăţat la Facultatea de Biologie a Universităţii de la Chișinău (1962—1964), a absolvit Institutul de Stat de Artă Teatrală „A. Lunacearschi” în anul 1969. Din anul 1970 este actor la teatrul muzical-dramatic de la Chișinău. A început să se filmeze din anul 1964.

A dublat zeci de filme, a jucat în spectacole televizate, a participat la emisiuni radiofonice la radioul şi televiziunea din Moldova. S-a filmat la diverse studiouri din fosta Uniune Sovietică, în special la „Moldova-film”, colaborînd cu regizorii Emil Loteanu, Valeriu Gagiu, Gheorghe Voda, cît şi Iosif Heifits, Nicolai Gubenko, Latif Faiziev ş.a.

Din 1985 locuieşte în Franţa unde are o activitate prodigioasa ca actor, regizor, poet, traducător. Cunoscînd mai multe limbi printre care rusa, franceza, a tradus din limba rusa în franceză piese semnate de Alexandr Ghelman („Faţă de alţii”, 1986), Nina Sadur („O babă bizară”, 1986), Arnold Nicel Brodicianschi („Intemperie”, 2001, „Regtaimul din Chișinău”, 2003), filmul documentar „Unde-i casa mea?” (1995) de acelaşi autor ş.a. Din franceză traduce sinopsisul filmului artistic „Avant de mourir” (regizor Emil Loteanu).

Scrie versuri pe care le publica în Franţa, România, Republica Moldova, Rusia, Macedonia. Publică mai multe plachete de versuri în mai multe limbi. În 1998 „Cîntecul lăstunului”, 2004 –„Evanescenta miezii nopţii ora”, iar în anul 2008 - culegerea de versuri „Umbre şi lumini”.

Participă în iunie 2000 şi în mai 2002 ca poet moldav la Festivalul „Montmartre en Europe”, la Serata Literara Internaţionala „Auditorium du Sacre Coeur” de la Paris, iar în iunie 2004 ca poet francez la al 5-lea Festival „Montmartre en Europe”,la Serata Literara Internaţională, Centre U.V.A., Grand Montmartre de la Paris. Dublează filme, participa la serate tematice, conferinţe. În perioada 1992 - 2000 a participat în Franţa la Seminare specializate pentru tehnica vorbirii.

Filmografia:
„Alături de noi”, (documentar) „Moldova-film”, 1964 - Jurnalistul,
„Explozie după miezul nopţii”, Armen-film”, 1965- Adjutantul,
Poienele roşii”, 1966 - Andrei Gruia,
„Gustul pîinii”,1966 - Învăţătorul,
Aceasta clipă”,1967 - Melancolicul,
„Legionarul, „Mosfilm”, 1968 - Dimitris,
„Singur în faţa dragostei”, 1969 - Radu Negrescu,
„Salut, Maria!”, „Mosfilm”, 1970 - spaniolul,
Lăutarii”, 1971 - Duca,
„Ofiţer în rezervă”, 1971 - Lupu,
„Crestături pe amintire”,1972 - Niconescu;
Ultimul haiduc”, 1972 - Alex;
„Dacă vrei sa fii fericit”, „Mosfilm”, 1974 - căpitan Murti,
„Un răsărit pe Gange, coproducţie India - Tagikistan, 1976 - radja indian Ciandr,
Bărbatul de lînga tine”, 1977 - Solistul;
„Rădăcinile vieţii”, 1977 - Dan,
O întîmplare la festival”, 1976 - Andrei Stancev,
„Noaptea s-a lăsat peste Chile”, „Mosfilm”, 1978 - Domingo,
„Vreau să cînt”, 1979 – Victor,
„Bătrînul şi mîrţoaga”, 1980 – Andre. Premiul I pentru cea mai bună interpretare a unui rol masculin la Festivalul republican de filme „Molodosti-80”, Kiev, 1980.
„Servindu-şi Patria, „Uzbek-film”, 1980 - Haidar - Ali;
„Balada despre strălucitul cavaler Aivengo” „Mosfilm”, 1982 - luptător sarazin,
„Le facteur Cheval”, film televizat, „Galilee Prod”, Franţa, 2001 - lucrătorul poştal Cheval.
„Son & Lumiere - Canal +”, Franţa, 2005, Engrenages episod Franţa, 2005.

Settlements of Moldova and Diaspora

Glinjeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
3439 locuitori

Glinjeni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Glinjeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 28 km de orașul Fălești și la 122 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3439 de oameni. Satul Glinjeni a fost menționat documentar în anul 1560.

Read more