Crenguţa de Iederă

Colectivul etno-folcloric universitar „Crenguţa de Iederă”, denumirea caruia provine de la o planta decorativă cu flori de o rară frumuseţe, este alcatuit din copii talentaţi şi devotaţi artei populare din diferite zone folclorice ale Moldovei. Ansamblul are în componenţa sa 38 de persoane, repertoriul acestuia e constituit din cîntece şi dansuri culese din nordul Moldovei şi Bucovinei. Din anul 1992 Colectivul deţine titlul onorific de Colectiv Popular.

Colectivul este condus de distinsa interpretă de muzică populară Maria Iliuţ (Maestru în Artă). Născută la 23.02.1955 în Crasna, Bucovina. Şi-a făcut studiile la Institutul de Arte „G. Muzicescu” din Chișinău (1978 – 1984). Este solista Ansamblului etno-folcloric „Tălăncuţa”, a formaţiilor „Ştefan-Vodă” şi „Busuioc Moldovenesc” din Chișinău (1983). Din anul 1987 lucrează în calitate de profesoară la Palatul de Creaţie al copiilor de la Chișinău. A obţinut marele premiu la Concursul interpreţilor cîntecului folcloric Tamara Ciobanu (Chișinău, 1986),  este laureată a Concursului „Cîntaţi cu noi” (Chișinău, 1989).

A colaborat cu Gheorghe Banariuc, Nelu Laiu, Petre Neamţu, Mihai Amihalachioaie ş. a.

Settlements of Moldova and Diaspora

Roşu

Statut:
Sat
Prima atestare:
1503
Populația:
2885 locuitori

Roşu este un sat şi comună din raionul Cahul. Roşu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cahul și la 167 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2885 de oameni. Satul Roșu a fost menționat documentar în anul 1503.

Read more