Butchevici Paul

Paul Butchevici – actor, regizor, membru Uniunilor cineaştilor din Letonia şi Russia. Artist emerit din RSFSR(1990).

S-a născut la 8 august 1940 în or.Riga. Este un fel de fenomen în cinematografia fostei URSS. În 75 ani de viaţă el sa filmat în peste o suta de filme de ficţiune aproape în toate republicile din fosta URSS şi în mai multe ţări ale lumii. Printre ele şi 5 filme al studioului "Moldova- film". Despre acest actor sar putea de filmat un film artistic aparte care ar sempăna o poveste de anul nou, cum un muncitor simplu de la uzina VEF din Riga, ne avînd stsidii speciale actoriceşti a devenit unul din cei mai populari actori în cinematografia mondială. Numai ce fel de roluri n-a interpretat Paul în viaţa sa ecranică? De obicei actorii originari din ţările baltice sunt invitaţi sa joace sol­daţi şi ofiţeri germani. Butchevici a jucat şi de acestea roluri. Dar diapazonul său era mult mai larg. El ia jucat şi pe americani, şi pe germani, şi pe ruşi şi totdeauna era întrebat de regizori. Accentul baltic în mai multe cazuri se putea de reparat cu alte voce, iar jocul era totdeauna la un nivel super.

Numai într-un singur an - 1980 el sa filmat în noua filme la diferite studiouri din ţară, în 1982 - în 5 filme, în Î979 - patru.

Cum a făcut o cariera artistici strălucitoare acest tînăr din Riga ne avînd studii speciale de actor în genere? Putem aici să-l comparăm cu actorul moldovean Mihai Volontir, care după absolvirea liceului pedagogic din Orhei a păşit pe scena teatrului V. Aleksandri din Bălţi şi a ajuns la titlu Artist al poporului din URSS, Butchevici a venit în cinematografie nici nu din pedagogie ba chiar dintr-o şcoală profesională tehnică (PTU). Activînd la uzina din Riga VEP în calitate de meşter de asamblarea telefoanelor automate, el paralel făcea studii pe lîngă teatru dramatic de stat Ian Rainis, şi cu timp a devenit şi conducător al cercului de activitate artistică la VEP. A început sa se filmeze de la vîrsta de 17 ani, iar primul său rol într-un film de lung metraj a fost tînărui Imant Veide în pelicula "Jurămîntul lui Hipocrate". După interpretarea acestui rol pe Paul a început să-l invite la mai multe studiouri din ţară.

Au apreciat talentul lui Butchevici şi tinerii regizori de la "Moldova-film". Primul a fost Vitalie Diomin, care la filmat pe Paul în filmul său, turnat după scenariul scriitorului O. Şişcan "Nume salvat" (1972). Al doielea a fost Nicolae Ghibu şi L.Proscurov. în Pelicula cu titlu "Mînia" el a jucat un rol destul de important - preotul Ştefan. în pelicula regizorului Ion Scutelnic "Agentul serviciuluisecret"Paul a apărut în rolul unui spion american Devis, iar în pelicola lui Vasilie Pascaru "Cetatea" a jucat un rol mai tradițional – ofițer german. Ultima peliculă în care a apărut Butchevschi la "Moldova-film"a fost fost detectivul în două eăisoade regizorului V. Brescanu "Greșala lui Toni Vendis". Acum actorul practic nu se mai filmiază.

Settlements of Moldova and Diaspora

Fîntîniţa

Statut:
Sat
Prima atestare:
1585
Populația:
1397 locuitori

Fîntîniţa este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte satul Fîntîniţa și stația de cale ferată Ghizdita. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1397 de oameni. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Drochia și la 194 km de Chișinău. Satul Fîntînița a fost menționat documentar în anul 1585.

Read more