Tîmсişin Vasili

Tîmсişin Vasili ‒ critic, scenarist.

Născut la 17 mai 1921. A absolvit Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Sverdlovsk (azi Ekaterinburg). Este autor al numeroaselor articole despre arta şi cultura Moldovei, inclusiv şi din domeniul cinematografiei. În calitate de scenarist a colaborat activ cu studioul „Moldova-film", în special, în anii '60 ai secolului XX, ajutînd-o şi pe soţia lui, Valentina (numele de fată – Puşcari, pe care a întînit-o prima oară, cînd a mers în clasa întîi!) să-şi realizeze ideile creative. Astfel, cu ajutorul lui s-au filmat două documentare de scurt metraj: „Modele care cîntă" (1972) și „Poveste pentru adulţi" (1985), personajele principale ale cărora au fost păpușile, realizate de către iscusita meşteriţă populară.

Vasili Tîmcişin a fost membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova. El este autorul minunatului ghid „Locurile preferate ale lui Puşkin în Moldova", care contribuie şi astăzi la cunoaşterea vieții și operei lui Alexander Puşkin în timpul aflării sale în Moldova.

Tîmcişin a iubit foarte mult Chișinăul vechi, frumusețea lui istorică şi fiind un jurnalist talentat cu fiecare ocazie scria eseuri despre Chișinău și oamenii lui. Îşi propusese să realizeze o lucrare „Lîngă pereţii vechii Biserici Mazarachi", dar moartea tragică survenită în timp ce se afla tocmai în preajma acestei biserici, din vina unui amator de viteză neregulamentară, nu i-a permis să ducă la bun sfîrşit acest proiect.

Filmografia:

„Legendarul comandant de brigadă", 1961 ‒ documentar, în colaborare,
„Cu pata pe conştiinţă", 1961 ‒ documentar,
„Bună ziua, copii", 1962 ‒ social,
„Vine apa roditoare", 1964 ‒ social,
„Comoara soarelui", 1962 ‒ documentar,
„Asfaltul fierbinte", 1964 ‒ social,
„Vara în Moldova", 1964 ‒ documentar,
„Patruzeci de paşi spre viitor", 1964 ‒ documentar, în colaborare,
„Aceştia-da, romantici!", 1964 ‒ documentar,
„Îngrijirea viţei de vie roditoare", 1967 ‒ social etc.

Settlements of Moldova and Diaspora

Cureşniţa

Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
499 locuitori

Cureşniţa este un sat din cadrul comunei Holoşniţa, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Soroca și la 169 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 499 de oameni. Satul Cureșnița a fost menționat documentar în anul 1588.

Read more