Circova Zinaida

Circova Zinaida ‒ scenaristă, redactor, scriitoare, regizoare.

S-a născut la 2 decembrie 1931, în satul Temliakovo, raionul Kurgan, regiunea Ural a RSFSR (în prezent raionul Ketovsk, regiunea Kurgan). Practic imediat după naşterea Zinaidei, părinții ei, Irina și Chiril, împreună cu cei trei copii ai lor se mută în orașul Kurgan. Zinaida absolveşte şcoala medie din Kurgan, iar apoi în anul 1955 Facultatea de Jurnalism a Universităţii din Leningrad. Încă din anii studenţiei a început să lucreze în calitate de corespondent, apoi de redactor la ziarele din Murmansk: „Komsomoleţ Zapoliaria", Peninsula Kola, Extremul Nord (1952-1968). În anul 1967 a absolvit Facultatea de Scenaristică a VGIK-ului (clasa profesorilor I. Vasilkova și A. Nikiforov).

După ce s-a mutat cu traiul la Chișinău, a activat în calitate de membră a Colegiului Redacțional al studioului „Moldova-film". La studioul „Moldova-film" a lucrat circa 14 ani (1968-1982). A redactat, a scris multe scenarii pentru diverse filme şi a fost coregizoarea filmului „Să-ţi cînte cucul în faţă" (1983, alături de regizorul Nicolai Ghibu, soțul ei).

Apoi a activat în cadrul Colegiului Redacțional al revistei „Generația noastră". Z. Circova a scris sute de articole despre cinematografia din Republica Moldova, precum şi circa zece cărți de proză artistică.

După ce a plecat de la studioul „Moldova-film", a continuat să scrie o serie de romane pe teme istorice, cărţile scrise de către ea au fost publicate atît în Republica Moldova, cît şi în Rusia. În anul 2003 a adoptat cetățenia rusă.

Membră a Uniunii Scriitorilor din Rusia, membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova „Nistru", membră a Uniunii Internaționale a Scriitorilor, membră a Uniunii Cineaştilor din URSS și Moldova, membră a Confederaţiei Cinematografiştilor Statelor Independente.

Zinaida Circova a murit la 26 septembrie 2009, la Chișinău.

Titluri și premii:

• Artistă Emerită a Republicii Moldova;
• Medalia „Meritul Civic" (2008).

Filmografia:
Redactor (filme artistice şi de animaţie):
Acuzaţi de omor", 1969 ‒ artistic;
„Punguţa cu doi bani", 1969 ‒ de animaţie;
Riscul", 1970 ‒ artistic;
„Guguţă", 1970 ‒ de animaţie;
Vara ostaşului Dedov", 1971 ‒ artistic;
„Crestături pe amintire", 1972 ‒ artistic;
„Răsai soare", 1972 ‒ artistic;
„Băieţi de dobă", 1972 ‒ artistic;
„Vica, eu şi foiletonul", 1972 ‒ artistic, scurtmetraj;
Casa părintească", 1973 ‒ artistic;
„Mînia", 1974 ‒ artistic;
Cînta o pasăre în noapte", 1976 ‒ artistic;
Cetatea", 1978 ‒ artistic;
Agentul serviciului secret", 1979 ‒ artistic;
M-a născut mama cu noroc", 1980 ‒ artistic;
Greşeala lui Toni Wendis", 1981 ‒ artistic.

Scenaristă:
Filme artistice de lung metraj:
„Ofiţerul în rezervă", „Moldova-film", 1971 ‒ coautoare de scenariu cu N. Ghibu;
„Să-ţi cînte cucul în faţă", Moldova-film", 1983 ‒ coautoare de scenariu cu N. Ghibu;
„Jocul de-a moartea" sau „Străinul", „Moldova-film", 1991 ‒ coautoare de scenariu cu E. Damian;
„Sînt oare vinovată?", Casa de producţie „Robert Gaspar", URSS-SUA, l992 ‒ coautoare de scenariu în colaborare cu Clara Lucico.

Filme de animaţie:
„Puiul de barză Kici" „Moldova-film" 1971 ‒ scenaristă;
„Povestea unui vînător", „Moldova-film", 1976 ‒ scenaristă;
Andrieş" (după motivele poemei lui Еm. Bucov), „Moldova-film", 1981 ‒ scenaristă;
„Două izvoare", „Moldova-film", 1983 ‒ scenaristă.

Filme documentare:
„Contemporanul", „Telefilm-Chişinău", 1976 ‒ scenaristă;
„Fraţii Moscalenco", „Moldova-film", 1983 ‒ scenaristă;
„Omul care nu dorea să fie filmat", „Moldova-film",1984 ‒ scenaristă;
„Festivitatea", „Moldova-film",1984 ‒ scenaristă;
„Vasiluţa, Virineia, Maria", „Moldova-film",1984 ‒ scenaristă;
„Vera", „Moldova-film",1984 ‒ scenaristă;
„Corespondentul vostru comunică", „Moldova-film", 1985 ‒ scenaristă;
„Demisia n-a fost acceptată", „Moldova-film", 1986 ‒ scenaristă;
„Cer cuvîntul", „Moldova-film", 1986 ‒ scenaristă;
„Revizia", „Moldova-film", 1986 ‒ scenaristă;
„Salutare din anii 1937, 1949 şi...", „Moldova-film", 1988 ‒ scenaristă;
„Deţinutul politic P-866" (din ciclul de filme „Salutare din anii 1937, 1949 şi...",), „Moldova-film", 1989 ‒ scenaristă;
„Cuceritorii Siberiei" (din ciclul de filme „Salutare din anii 1937, 1949 şi..."), „Moldova-film", 1990 ‒ scenaristă;
„De-asupra Moldovei – cer senin" (din ciclul de filme „Salutare din anii 1937, 1949 şi...",) „Moldova-film, 1991 ‒ scenaristă;
„Licitaţia", Ucraina, 1991 ‒ scenaristă;
„Femeile", Ucraina, 1991 ‒ scenaristă;
„Fraţi şi surori", Ucraina, 1993 ‒ scenaristă;
„A doua casă", Ucraina, 1993 ‒ scenaristă;
„Primăvara», „Moldova-film", 1994 ‒ scenaristă;
„Ultima închinăciune", Ucraina, 1995 ‒ scenaristă;
„Fermierul" (din ciclul de emisiuni Moldova-XXI), SUA, 1996 ‒ scenaristă;
Proiectul „Pămîntul", SUA, 1996 ‒ scenaristă;
„Regele Irod" (din ciclul de filme „Dragostea mea, Pridunavie") Ucraina, Moldova, Rusia, 2001, ‒ scenaristă;
„Steaua lui David" (din ciclul de filme „Dragostea mea, Pridunavie") Ucraina, Moldova, Rusia, 2001 ‒ scenaristă;
„Căluţul" (din ciclul de filme „Dragostea mea, Pridunavie") Ucraina, Moldova, Rusia, 2001, ‒ scenaristă;
„Malanca" (din ciclul de filme „Dragostea mea, Pridunavie) Ucraina, Moldova, Rusia, 2001, ‒ scenaristă;
„Nunta credincioşilor de rit vechi" (din ciclul de filme „Dragostea mea, Pridunavie) Ucraina, Moldova, Rusia, 2001, ‒ scenaristă;
„Şi ne vom închina"... („Floarea-soarelui"), „Moldova-film", 2005 ‒ scenaristă;

Regizoare:
„Să-ţi cînte cucul în faţă", Moldova-film", 1983 ‒ film artistic

Activitatea literară:
„Visul şi betonul", culegere de eseuri, Murmask, Editura „Knijnoie", 1965;
„În culisele teatrului popular", culegere de eseuri, Murmask, Editura „Knijnoie", 1966;
„Nici omorîndu-i, nu-i poţi cuceri", culegere de eseuri, Murmask, Editura „Knijnoie", 1967;
„Bărbaţii", povestire, revista „Oktiabri", Moscova, 1979;
„Bărbaţii", povestire, Editura „Cartea Moldovenească", Chişinău, 1972;
„Dragostea", povestire, revista „Codrii", Chişinău, 1974;
„Puiul de barză Kici", poveste, Editura „Leningrad", 1976;
„Povestea vînătorului", Editura „Leningrad", 1977;
„Floricica", eseu, editura „Literatura", Chişinău, 1981;
„Tronul furat", roman, Editura „АСТ", Moscova, 2001;
„Copilul păcatului", roman, Editura „Exmo", Moscova, 2001;
„Contele Nichita Panin", roman, Editura „Astreli", Moscova, 2002;
„Steaua tristei fericiri", roman, editura „Exmo", Moscova, 2002;
„Cabinet-ministrul Artemie Volînschi", roman, Editura „Astreli", Moscova, 2003;
„Coroana pentru dragoste", roman, Editura „Astreli", Moscova, 2004;
„Împărăteasa tăcută", roman, Editura „Astreli", Moscova, 2005;
„Blestemul vizirului. Maria Cantemir", roman, Editura „Astreli", Moscova, 2006;
„În jurul tronului lui Ecaterina cea Mare", roman, Editura „Astreli", Moscova 2009;
„Sofia Greceanca şi Elena Voloşanca. Soacra şi nora", roman, Editura „Bons Offices", Chişinău, 2009;
„Maria Cantemir. Blestemul vizirului», roman Editura «Bons Offices» Chişinău, 2009 (editat postmortem).

Settlements of Moldova and Diaspora

Işnovăţ

Statut:
Sat
Prima atestare:
1594
Populația:
1580 locuitori

Işnovăţ este un sat şi comună din raionul Criuleni. Işnovăţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Criuleni și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1580 de oameni. Satul Işnovăţ a fost menționat documentar în anul 1594.

Read more