Loghinov Valeriu

Valeriu Loghinov ‒ compozitor, redactor muzical, pedagog.

Născut la 27 octombrie 1942 în satul Sir-Novorosiisk, regiunea Taşkent, Uzbekistan. În anul 1944 familia Loghinov se mută cu traiul în Moldova. Îşi satisface serviciul militar în rîndurile Armatei Sovietice, fiind încă din acei ani pasionat de fotografie, cîștigînd concursul de fotografie din cadrul Forţelor Armate ale URSS cu fotografia „Genistul".

A absolvit Şcoala de Muzică „Eugen Coca" de la Chişinău în anul 1962, iar în anul 1971 ‒ Institutul de Arte „G. Muzicescu", clasa „Compoziție". condusă de Zlata Tcaci.

Pe parcursul anilor 1971-1973 a fost lector la Catedra de Muzică Populară a Institutului de Arte, a ţinut cursul „Teoria muzicii", a fost maestru de concert al Ansamblului de Dansuri „Mioriţa", cu care a mers în turnee în diferite țări. Din anul 1973 a început să lucreze la studioul cinematografic „Moldova-film" în calitate de redactor-şef al Redacţiei Muzicale. A debutat în anul 1974 cu compoziţia muzicală pentru filmul „Toate probele contra lui". A compus muzică pentru o serie de filme moldovenești. A fost un om cu interese variate. În afară de muzică, fotografie, el era interesat de lucrurile paranormale, fiind membru al Asociaţiei Unionale de Cercetări în Domeniul Paranormalului.

Valeriu Loghinov a fost membru a două asociaţii de creaţie: Uniunea Compozitorilor şi Uniunea Cineaştilor.

Premii şi diplome:

1979 ‒ Diploma juriului „Pentru cea mai bună muzică din film" la Festivalul Republican de Filme, ediţia I-a, Chişinău ‒ din filmul „Misiune specială".
1982 ‒ Diploma juriului „Pentru cea mai bună muzică din film" la Festivalul Republican de filme, ediţia a III-a, Chişinău, 1982 ‒ din filmul „Bătrînul şi copacul".

Valeriu Loghinov a decedat la 29 ianuarie 1989 la Chişinău.

Filmografia:

„Toate probele contra lui", 1974, film artistic,

„Favoritul", 1976, film artistic (în colaborare cu N. Filcov),

„Băiatul, care a jignit soarele", 1977, animaţie,

„Căţeluşul zburător", 1977, animaţie,

„Un coş se plimbă prin oraş", 1978, animaţie,

„Misiune specială", 1979, artistic, film artistic de lung metraj,

„Pe cuvîntul meu de cal", 1980, animaţie,

„Greşeala lui Tony Wendis", 1981, film artistic (în colaborare cu Vlad Druc),

„Bătrînul şi copacul", 1982, animaţie,

„Două izvoare", 1983, animaţie,

„În zorii revoluţiei. Nistrul în flăcări", 1985, (în colaborare cu V. Goia),

„Cale întoarsă nu există", 1985, film artistic de lung metraj,

„Deţinutul misterios", 1986, film artistic de lung metraj,

„Tîndală şi Păcală", 1987, animaţie,

„Afişul", 1987, film artistic de scurt metraj,

„Acţiune civilă", 1988, film artistic etc.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Sofievca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1885
Populația:
830 locuitori

Sofievca este un sat din cadrul comunei Albota de Sus, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Taraclia și la 173 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 830 de oameni. Satul Sofievca a fost menționat documentar în anul 1885.

Citeşte mai departe