Section filter
  • 2011
  • page views Views

Art-Labyrinth 2011 (8-10 iulie), Tătărăuca Veche, Soroca

Harta festivalului Art-Labyrinth 2011

Plasînd un reportaj succint despre festivalul anual al culturii şi artelor alternative Art-Labyrinth 2011, nu avem nici un dubiu în ce priveşte corectitudinea pasului făcut.

Iar cel mai important argument, în acest sens, este acela, că festivitatea în cauză, are loc în cele mai pitoreşti locuri din Moldova, în rezervaţia naturală, departe de gălăgia şi agitaţia oraşului, în preajma unor peisaje măreţe şi împăciuitoare. Iar un alt argument ar fi, că anume acest festival face sute de tineri şi oameni pasionaţi să se familiarizeze şi să comunice cu minunata natură a Moldovei, le oferă cunoştinţe despre această comunicare şi le permite să combine două noţiuni la prima vedere incompatibile – viaţa în natură şi viaţa în artă.

Popularea defileului de către oaspeţii festivalului

Şi, în sfărşit - acest eveniment poate fi numit fără ezitare - acţiune turistică în masă, în totalitate voluntară şi dezinteresată. Chiar de la intrarea pe arena festivalului, am fost uimiţi de cum se adună la acest eveniment oameni din toate colţurile ţării. În afară de acei care şi-au rezervat locurile în autobuze la festival veneau, acei care au făcut autostopul, sau pe jos sau pe biciclete. Aceşti oameni cu zîmbetul pe faţă şi plini de entuziasm mergeau dinspre şoseaua Soroca-Otaci 5-6 km spre locul evenimentului. Am văzut un cuplu de tineri însurăţei cu un copil de 2 ani, care au venit pe biciclete de la Chișinău. Trebuie să ţineţi cont şi de faptul, că fiecare dintre cei sosiţi aici, ducea cîteva zeci de kg - corturi, aşternuturi, apă, alimente şi multe altele din cele necesare într-o călătorie.

Terenul de joacă pentru copii de la Art-Labyrinth

Am rămas la această manifestare relativ puţin timp, nu am aşteptat să vină seara, cînd trebuiau să înceapă concertele şi alte acţiuni ale festivalului, am examinat doar împrejurimile şi am privit în ochii mai multor oaspeţi şi participanţi ai festivalului. Ne-am străduit să vă aducem un pic din suflul acestui eveniment, din dispoziţia oamenilor, ca în cele din urmă să vă îndemnăm spre gîndul că comunicarea cu natura, este un factor important, necesar şi mai ales unul care îmbogăţeşte sufletul omenesc. Şi credeţi-ne, nu întîlneşti foarte des în acelaşi loc atîţea oameni inspiraţi, energici şi cointeresaţi, deschişi spre comunicare, prietenoşi şi foarte primitori. Nici o faţă morocănoasă şi preocupată, zîmbete la fiece pas, tentative de a lega discuţii, altruism, deschidere şi sinceritate – iată impresia noastră generală despre acest eveniment.

Şi o natură dumnezeiesc de frumoasă de jur împrejur – toltre, pădure, pîrîiaşe, rîu. Un cer albastru-albastru deasupra capului. De ce mai are nevoie omul pentru a fi pe deplin fericit?

 

Art-Labyrinth 2011 (8-10 iulie), Tătărăuca Veche, Soroca - album foto

Settlements of Moldova and Diaspora

Aluniş

Statut:
Sat
Prima atestare:
1813
Populația:
1931 locuitori

Aluniş este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Aluniş este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, este situat la 20 km de oraşul Rîşcani şi la 158 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1931 de oameni. Satul Aluniș a fost menționat documentar în anul 1813.

Read more