Banariuc Gheorghe

S-a născut la 9 Martie în anul 1951 în satul Corjeuți, raionul Briceni, Republica Moldova.

Studiază vioara la Colegiul de Muzică „E. Sîrbu” din orașul Soroca (profesor Tudor Revenco), apoi la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” (actualmente – Academia de Muzica, Teatru și Arte Plastice) din Chișinău, la facultatea „Dirijor Orchestră de Muzică Populară”, la profesorul Iacob Volidman.

Lucrează cu formațiile de muzică populară „Lăutarii”, „Miorița”, „Mărțișor”, „Folclor”. A fost al doilea dirijor al Orchestrei de muzică populară „Fluieraș” a Filarmonicii Naționale. Apoi a fost angajat în calitate dirijor al orchestrei Ansamblului „Joc”.

A scris multe cîntece populare pentru Z. Julea, I. Căpraru, M. Sarabaș, V. Gheorghelaș, O. Ciolacu, V. Cojocaru, N. Cibotaru, M. Ciobanu etc. − cîntece care au devenit adevărate șlagăre.

A avut turnee artistice în Germania, Portugalia, Spania, Canada, Madagascar, India, Finlanda ș.a..

I s-a conferit titlul onorific de Artist Emerit al Republicii Moldova în 1992.

Settlements of Moldova and Diaspora

Gornoe

Statut:
Sat
Prima atestare:
1984
Populația:
319 locuitori

Gornoe este un sat din cadrul comunei Micăuți, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Strășeni și la 26 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 319 oameni. Satul Gornoe a fost înființat în anul 1984.

Read more