Banariuc Gheorghe

S-a născut la 9 Martie în anul 1951 în satul Corjeuți, raionul Briceni, Republica Moldova.

Studiază vioara la Colegiul de Muzică „E. Sîrbu” din orașul Soroca (profesor Tudor Revenco), apoi la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” (actualmente – Academia de Muzica, Teatru și Arte Plastice) din Chișinău, la facultatea „Dirijor Orchestră de Muzică Populară”, la profesorul Iacob Volidman.

Lucrează cu formațiile de muzică populară „Lăutarii”, „Miorița”, „Mărțișor”, „Folclor”. A fost al doilea dirijor al Orchestrei de muzică populară „Fluieraș” a Filarmonicii Naționale. Apoi a fost angajat în calitate dirijor al orchestrei Ansamblului „Joc”.

A scris multe cîntece populare pentru Z. Julea, I. Căpraru, M. Sarabaș, V. Gheorghelaș, O. Ciolacu, V. Cojocaru, N. Cibotaru, M. Ciobanu etc. − cîntece care au devenit adevărate șlagăre.

A avut turnee artistice în Germania, Portugalia, Spania, Canada, Madagascar, India, Finlanda ș.a..

I s-a conferit titlul onorific de Artist Emerit al Republicii Moldova în 1992.

Settlements of Moldova and Diaspora

Taraclia de Salcie

Statut:
Sat
Prima atestare:
1800
Populația:
1724 locuitori

Taraclia de Salcie este un sat şi comună din raionul Cahul. Taraclia de Salcie este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Cahul și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1724 de oameni. Satul Taraclia de Salcie a fost menționat documentar în anul 1800.

Read more