Botnaru Arsenie

S-a născut la 31 octombrie  în anul 1950, în satul Sureli (în prezent Chetrosu) raionul Drochia, Republica Moldova.

În anul 1966 a susţinut examenele de admitere la Şcoala Pedagogică din orașul Soroca și a devenit studentul acesteia, specialitatea − lucrător muzical.

În 1970 este student la Institutul de Stat al Artelor „Gavriil Muzicescu” (în prezent – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice). Fiind student a cîntat în cadrul Orchestrei de muzică populară „Mărțișor”, după care a activat în orchestra de același gen „Veselia”.

Pe parcursul anilor a colaborat fructuos cu Orchestra de muzică populară a Radioteleviziunii din Moldova „Folclor” cu care a imprimat la companiile „Melodia” și „Electrecord” 3 discuri gigant cu titlurile: „Satule, grădină dulce” (în duet cu Maria Sarabaș), „Eu mă uit în sat cu dor”, „Așa-i jocul în Moldova” și un disc cu orchestra „Veselia”.

Pînă în prezent a lansat 8 casete audio și 6 CD-uri, a montat 2 filme muzicale: „Te-am lăsat, sătucul meu” și „La Nistru, la mărgioară”, 4 serate de creație.

A concertat în multe țări ale lumii – Nicaragua, Vietnam, Canada, Finlanda, Germania, Bulgaria, Polonia, Austria, Franța, România ş. a.

Începînd cu anul 1995 și pînă în prezent activează în cadrul ansamblului de cîntece și dansuri „Plai moldovenesc”.

Este laureat al concursurilor republicane și internaționale, al festivalurilor mondiale de la Moscova – 1985, Monreal și Quebec – 1990. În Vietnam i s-a decernat „Ordinul Prieteniei” Republicii Vietnam.

Prin decretele Președintelui Republicii Moldova i s-a conferit titul onorific „Maestru în Artă” – 1995 și ordinul „Gloria Muncii” 2000.

Conform ordinului № 397 al Ministerului Afacerilor Interne a fost decorat cu Crucea „Pentru Merit” clasa II – 2005.

Settlements of Moldova and Diaspora

Mihailovca Nouă

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
201 locuitori

Mihailovca Nouă este un sat din cadrul comunei Hîrjău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Rîbnița și la 106 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 201 oameni. Satul Mihailovca Nouă a fost înființat în secolul XX.

Read more