Dînga Igor

Igor Dînga – muzician și compozitor, fondator al formației „Cuibul”, producător muzical al formației „Zdob și Zdub”.

S-a născut la 25 iunie în anul 1968 în satul Slobozia, raionul Tiraspol, Republica Moldova. A absolvit școala medie de muzică, clasa – baian. A cîntat la chitară şi solo în ansamblul școlar. În timp ce şi-a satisfăcut serviciul militar la Sokoliniki, Moscova a avut fericita ocazie să asiste şi să fie în mijlocul evenimentelor legate de formarea, apoi de înflorirea muzicii rock din Rusia. Odată reîntors la Chișinău în anul 1989, visează să creeze o formaţie rock acasă.

Începînd cu anul 1990 lucrează în calitate de conducător artistic la Clubul Fabricii de Parfumerie şi Cosmetică „Viorica”, anume aici s-a şi format grupul, tot aici au avut loc primele repetiţii. În aceeaşi perioadă I. Dînga dă la facultate la Institutul de Arte „G. Muzicescu”, nu reuşeşte să ia examenul de admitere, visul, însă, îl îndeamnă să-ţi încerce norocul mai departe, astfel ajunge să studieze la Colegiul Muzical „Şt. Neaga din capitală”, specialitatea „dirijor al orchestrei de estradă”.

Astăzi I. Dînga şi formaţia sa „Cuibul” are la activ participarea la numeroase festivaluri, premii, avînturi, căutări, creaţie, apariţia de noi cîntece şi albumuri, nenumărate turnee. Muzica interpretată de formaţie nu îmbătrîneşte, îşi are ascultătorul său, ceea ce îi face să fie solicitaţi şi să participe activ la viaţa muzicală a republicii. Pentru a realiza un nou proiect, a promova trupa preferată a Moldovei grupul „Zdob şi Zdup” I. Dînga a lăsat pentru un timp la o parte formaţia sa, a făcut-o însă spre binele „zdubilor”, căci i-a reuşit pe deplin.

Settlements of Moldova and Diaspora

Semionovca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
844 locuitori

Semionovca este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Semionovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ștefan Vodă și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 844 de oameni. Satul Semionovca a fost menționat documentar în anul 1854.

Read more