Vasilache Alexandru

Vasilache Alexandru ‒ regizor de teatru şi film, actor de teatru şi cinema, scenarist, pedagog.

Născut la 18 iulie 1964 în orăşelul Rîşcani, Republica Moldova. A absolvit facultatea de regie a Institutului de Arte „Gh. Muzicescu” de la Chișinău în anul 1985 (clasa profesorului Ilie Todorov) şi facultatea de actorie a VGIK-ului la Moscova în anul 1989. Şi-a început activitatea în calitate de actor la teatrul „Luceafărul”. Printre rolurile jucate se numără: El din piesa „Banca” de A. Ghelman, bufonul din piesa „Regele Lear” de W. Shakespeare. Pe scena teatrului „E. Ionescu” a jucat rolul Martei în spectacolul lui V. Butnaru „Iosif şi amanta sa” precum şi rolul Dornei în „Pescăruşul” de A. P. Cehov. Jocul actoricesc al lui Sandu Vasilache se caracterizează prin dramatism lăuntric şi o plastică pronunţată.

În anul 1993 Vasilache creează Teatrul de Buzunar, unicul spectacol al căruia după romanul Ch. de Laclos „Relaţii periculoase” declara poziţia estetică originală a regizorului.

Pe parcursul anilor 1994-1999 a fost conducătorul artistic al Teatrului Naţional „M. Eminescu”, montînd spectacolele „O sută de ani de singurătate” după romanul lui G. Marches, „Amadeus” de P. Şefer, „Steaua fără nume” de M. Sebastian, „Ana Karenina” de L. Tolstoi, „Fraţii Karamazov” de F. Dostoevski. În centru compoziţiilor sale scenice regizorului se află fiinţă umană, aflată în conflict cu echilibrul mondial existent.

În anii 1999-2004 activează la teatrele din România „Odeon” şi „Comedia”. După revenirea la Chișinău montează spectacole la Teatrul Naţional „M. Eminescu”, spre exemplu „Visul unei nopţi de vară” de W. Shakespeare, la Teatrul dramatic rus „A. P. Cehov” ‒ „Ciudata Missis Savidge” de D. Patrick. Paralel este profesor la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

Începînd cu anul 2007 şi pînă în anul 2011 este regizo-şef al Teatrului dramatic rus „A. P. Cehov” de la Chișinău, unde montează spectacolele „Mariaj forţat sau Şcoala soţiilor şi soţilor” de J. B. Molier, „Visul unei nopţi de vară” de W. Shakespeare, „Fraţii Karamazov” de M. Dostoevski. În anul 2009 montează spectacolul „Maria Сantemir ‒ ultima dragoste a lui Petru cel Mare” după piesa lui Ion Druţă. În acelaşi an apare pe ecrane filmul „Lupii şi Zeii” realizat după propriul scenariu la studioul „Moldova-film”.

În aprilie 2011 a fost numit în funcţia de Director General al studioului cinematografic „Moldova-film”.

I s-a conferit titlul de Artist al Poporului din Republica Moldova în anul 2009.

Filmografia:
Regizor:
„Taina domniţelor de la pansion”, 2004 ‒ film artistic,
Vasile Pascaru. In Memoriam” 2006 ‒ documentar,
Petru Rareş”, 2006 ‒ regizor,
„Moldova-film”-55”, 2007 ‒ documentar,
„Lupii şi zeii”, 2009 ‒ film artistic.

Roluri interpretate în filme:
Fără speranţă sper”, 1989,
„Pantalonii”, 1989 ‒ persoana sub urmărire penală din izolator,
„Codrii”, 1990 ‒ rol central,
„Mirajul dragostei” (Rusia, SUA, România, Ucraina, Moldova), 2006 ‒ Griţiko.

Scenarist:
„Întoarcerea Titanicului”,1999,
„Cea de-a douăsprezecea toamnă”, 2001,
„Taina domniţelor de la pansion”, 2004,
„Lupii şi zeii”, 2009.

Settlements of Moldova and Diaspora

Chircăieştii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1906
Populația:
1084 locuitori

Chircăieştii Noi este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Baurci și Chircăieştii Noi. Localitatea se află la distanța de 46 km de orașul Căușeni și la 62 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1084 de oameni. Satul Chircăieştii Noi a fost întemeiat în anul 1906.

Read more