Siminel Gheorghe

Siminel Gheorghe ‒ regizor, actor.

S-a născut la 2 martie 1930 la Chișinău, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Actorie a Institutului Teatral „A. Ostrovschi” de la Leningrad în anul 1952. Îşi începe activitatea artistică în calitate de actor pe scena Teatrului Moldovenesc Muzical-dramatic de Stat „A. Puşkin” (în prezent Teatrul Naţional „M. Eminescu”. Pe parcursul anilor 1962-1967 activează în calitate de regizor la Redacţia muzicală a Televiziunii Naţionale. Apoi din anul 1971-1976 este regizor la studioul „Telefilm- Chișinău”, iar începînd cu anul 1977 a început să lucreze la studioul cinematografic „Moldova-film”, AC „Viaţa” la fel în calitate de regizor.

Pentru filmul „Semănătorii” a primit în anul 1974 la Festivalul Unional de filme de la Tbilisi diploma pentru cea mai bună regie, iar în anul 1980 la acelaşi festival care s-a desfăşurat la Chișinău s-a învrednicit de premiul pentru cea mai bună regie a filmului „Responsabilitatea”.

A decedat la 9 ianuarie 1989 în oraşul Chișinău.

Filmografia «Telefilm-Chișinău»:
„Să nu-mi faceţi bine”, 1965 ‒ film-spectacol după piesa cu acelaşi nume de Gh. Malarciuc,
„Joc”, 1967 ‒ film-concert,
„Stăpînii pămîntului”,1971 ‒ documentar,
„Aspiraţie”, 1972 ‒ documentar,
„Responsabilitatea”, 1971 ‒ documentar,
„Luminată de Octombrie”, 1973 ‒ documentar,
„Plugarii”, 1974 ‒ documentar,
„Moldova jubiliară”, l974 ‒ documentar,
„Fii fericit, omule”, l975 ‒ documentar,
„Oraşul meu”, l975 ‒ documentar.

„Moldova-film” (documentare):
„Higiena muncii la fabricile de lapte”, l978,
Chișinău ‒ capitala Moldovei sovietice”, 1978,
„Brigadierul”, 1979,
„Scriitorul şi timpul”, l979,
„Preşedinte”, 1980,
„Viţele dătătoare de viaţă”, l980,
„În numele viitorului”, 1981,
„Directorul sovhozului”, 1981,
„Brazdele vieţii mele”, l982,
„Avem cinzeci”, l983,
„După noi vin feciorii”, 1984,
„Crama republicii”, 1984.

Settlements of Moldova and Diaspora

Zîrneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1494
Populația:
1908 locuitori

Zîrneşti este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zîrneşti, Paicu și Treteşti. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cahul și la 152 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1908 oameni. Satul Zîrnești a fost menționat documentar în anul 1494.

Read more