Berezanţeva Tatiana

Berezanţeva Tatiana - regizor, scenarist.

Născută la 30 septembrie 1912 în Moscova, Rusia. A absolvit liceul de balet de pe lîngă Teatrul „Bolşoi" din Moscova în anul 1931. A studiat la Facultatea de Scenaristică a VGIK-ului (1933) şi la Facultatea de Regie la GITIS „A. V. Lunacearski" (1935-1936). În anul 1941 a absolvit extern şi Facultatea de Regie a VGIK-ului.

Pînă la război şi-n anii de evacuare (1941-1944) a activat în calitate de regizor secund la studioul cinematografic „Mosfilm" preponderent la M. Romm. În primiI doi ani postbelici este colaborator la „Sovexportfilm", participă la dublarea filmelor sovietice la Paris. În anul 1947 se întoarce la „Mosfilm" unde colaborează în calitate de regizor. Pe parcursul anilor 1953-1955 îşi face masteratul la „VGIK", iar în anii 1965-1978 - regizor la dublarea filmelor. Are cîteva scenarii scrise pentru filmele sale: „Leila şi Medjnun", „Duelul", "Cum Djanina a nimerit în iad”. A colaborat cu mai multe studiouri din URSS. În Moldova a realizat un film după scenariul scriitorilor C. Condrea şi S. Şleahu „Fugit de sub exortă", unde rolul principal, cel al soldatului Ştefan Brebu l-a interpretat studentul din clasa lui M. Romm - V. Brescanu.

A decedat la 30 aprilie 1976.

Filmografia:
„Ultima noapte", 1936,
„Lenin în 1918", 1939,
„Greşeala inginerului Cocin", 1939,
„Visul", 1939-asistent,
„Povestea unui om adevărat", 1948,
„Revizori de nevoie", 1954,
„Duduiţa", 1955.

Regizor:
„Cum îl ducea de nas pe soţul ei", 1956,
„Cum a ajuns Djanni în iad", 1956, în colaborare,
„O noapte turbulentă", 1958,
„Leila şi Medjnun", 1959, „Tadjik film",
„Duelul", 1961,
„Insula „Olihovîi", 1962,
„Fugit de sub exortă", 1965, „Moldova-film",
„O comedie demodată", 1978, „Mosfilm",
„Cu dragoste pentru dragoste", 1983.

Scenarist:
„Cum a ajuns Djanni în iad", 1956.
„Leila şi Medjnun", 1959, „Tadjik film”
„Duelul", 1961,
„Cu dragoste pentru dragoste", 1983.

Settlements of Moldova and Diaspora

Gvozdova

Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1141 locuitori

Gvozdova este un sat din cadrul comunei Gura Camencii, raionul Floreşti. Satul Gvozdova este situat la o distanță de 6 km de orașul Florești și la 123 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1141 de oameni. Prima atestare documentară a satului Gvozdova datează din 15 mai 1607.

Read more