Boreţkii lurii

Boreţkii lurii ‒ regizor, actor, critic.

Născut la 2 martie 1935 în or. Kiev, Ucraina. A studiat la facultatea teatrală GITIS „A. Lunacearskii” din Moscova (1953-1955). A absolvit studioul de actorie al şcolii teatrale „M. Şcepkin” în anul 1959. Din același an şi pînă în 1968 este angajat în calitate de actor la teatrele dramatice din oraşele Celeabinsc, „N. V. Gogol” de la Moscova, „A. N. Ostrovski” regiunea Moscova. În anul 1970 absolveşte cursurile superioare de regie de pe lîngă Uniunea Cineaştilor din URSS, iar pe parcursul anilor 1970-1971 este angajat în calitate de regizor la Asociaţia de creaţie „Ecran” a Televiziunii Centrale a URSS „Ostankino”. Acum activează prin contracte la mai multe studiouri din fosta URSS. A fost decorat cu medalia de argint „A. Dovjenco” pentru filmul „Viaţa mea e armata” în anul 1987.

Iurii Boreţkii s-a stins din viață pe data de 19 decembrie 2003. 

Filmografia:
„Frontul e la marginea oraşului”, 1969 studioul  cinematografic „A. P. Dovjenco”,
„Ofiţerul în rezervă”, 1971 „Moldova-film” în colaborare cu V. Diomin,
„Pe aici vin lebede”, 1973 „Kirghiz-film”,
„Caravana neagră”, 1975 „Turkmen-film”,
„Iubita mea-i la anul trei”, 1976, „Kazah-film”,
„Vînatul cerbilor”, 1981, studioul „M. Gorki”,
„Neînfrîntul”, 1983,
„Domnul gimnazist”, 1985,
„Nicolai Podvoiskii”, 1987.

Settlements of Moldova and Diaspora

Măgureanca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
292 locuitori

Măgureanca este un sat din cadrul comunei Scumpia, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Fălești și la 136 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 292 de locuitori. Satul Măgureanca a fost menționat documentar în anul 1856.

Read more