Bordeanu Nicolae

Nicolae Bordeanu - ingener de sunete televiziunei naţionale.

Sa născut la 28 iulie 1949 în comuna Bahmut raionul Calaraşi Moldova. În fami­lia cu 7 copii. Din copilărie a învăţat să muncească şi să aibă grijă de cei mai mici în familie. De acolo a venit caracterul tare şi luarea răspunderei pentru toate ce le faci în viaţa sa cotidiană. Angajinduse la televiziunea naţională în calitate de regizor de sunete el şi aici sa evidenţiat ca un om şi specialist care răspunde pentru tot ce face şi în viaţă, şi în profesie. Este o figură vizibilă în profesia sa. Activând în total 34 de ani la televiziunea naţională, el 23 din aceşti ani a ocupat funcţia de brigadier-şef al atelierului de ingineri de sunete, adunînd în jurul său un colectiv de profesionişti într-o at­mosferă creativă şi conlucrătoare.

Din primii paşi Bordeanu nu şi-a putut să se orienteze la profesie, în 1963 el începe studiile la tehnicumul de comerţ unde învaţă profesie sa viitorii contabili, dar peste un an doreşte să se ocupe cu muzica. Ţine examenul de admitire la colegiul pedagogic din Calaraş la specia­litatea de dirijor. Iar dupa absolvirea colegiului pedagogic vine la Institutul de arte "Gh. Muzicescu" din Chişinău la aceiaşi specialitate de dirijor. Mai întîi însuşeşte specialitatea "dirijor de cor", iar apoi şi "dirijor de orchestru". După absolvirea institutului vine la televiziunea naţională unde este angajat în calitate "inginer de sunete". Urmează apoi cursurile specializate la Moscova unde îl pregătesc se participă la oglindirea Olimpiadei-80. Este chemat de mai multe ori şi la alte evenimente de rang unional şi internaţional. Afară de aceasta se ocupă cu imprimarea fonogramelor pentru teleradiofondul televiziunii naţionale. A imprimat colectivele renumite a Moldovei "Jocul","Flueraş", "Folclor", Orchestră simfonică radioteleviziunii Moldovei. Din cele mai reuşite şi valoroase emisiuni criticii şi specialiştii numesc "Unda tineretului", "Şcoala televizată pentru muncitorii de la sate", "Fetiţile şi puştanii", specta­colele teatrelor din Moldova şi teleteatru "Dialog" unde a activat cîţiva ani Grigore Grigoriu.

În calitate de maneger Bordeanu participă activ asupra reformei structurei şi tehnologiei atelierului inginerelor de sunete, perfecţi­onarea membrilor colectivului care-l conduce. Acest colectiv e pregătit destul de serios şi e gata să indeplenească orice funcţie complicată în domeniul imprimării evenimentelor sportive, datelor jubiliare, spec­tacolelor teatrale, filmelor video şi pentru uzul cotidian, şi pentru fondul Teleradio, pentru generaţii următoare de spectatori.

Settlements of Moldova and Diaspora

Bogzeşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1423
Populația:
671 locuitori

Bogzeşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Bogzeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la 18 km de orașul Telenești şi la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 671 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1423.

Read more