Vilischii Vadim

 Vilischii Vadim – actor.

Născut la 26 august 1925 în oraşul Chișinău. A absolvit Institutul de Teatru de Stat din Leningrad A. Ostrovskii (1952). A lucrat în calitate de actor al Teatrului Academic din Republica Moldova de la Chișinău, la Teatrul dramatic „A. Cehov”, actor şi regizor la studioul „Moldova-film”. A evoluat şi în calitate de artist de estradă împreună cu M. Badicheanu în repriza „Zîmbiţi cu noi”. În anii 1971-1974 a lucrat la „Studioul de film Odessa”, iar din 1977 - la Moscova, la studioul de film „Mosfilm”. A murit la 17 noiembrie 2001.

Filmografia:
„Gustul pîinii”,1966 - infractorul,
Serghei Lazo”, 1967 - episod,
Mariana”, 1967 - episod
Această clipă”, 1968 - voluntarul.
„Cade bruma», 1969,  studioul „А. Dovjenco” - invalidul.
„Zece ierni pentru o vară”, 1969 - episod.
Viscolul roşu”, 1971 - Ochente.
Ultimul haiduc” (1972) - episod.
„Explozie cu efect întîrziat”(1970) - spion.
„Cronometru”, 1970 - cel de-al doilea administrator
„Docher”, 1973 - episod
„Mînia”, 1974 - episod.
„Durata zilei”, 1974 - episod.
„Printre străini – de-al lor, printre ai săi –străin” / „Свой среди чужих, чужой среди своих”, 1974, „Mosfilm” - episod.
„Flacăra” ,1974 – contabil (nu este indicat în titre)
„Portul”, 1975, Studioul de la Odessa - Corotcov.
„Roabă a dragostei”, 1975, „Mosfilm” –  Dubov, vatman
„Praf sub soare”, 1977 - episod
„Soldaţii libertăţii”, 1976-1977 – rol episodic.
Favorit”, 1976 – Tomchin coproprietarul cafenelei „ Goluboi utenok”
Pe urmele lupului” (1976) - episod.
„Încăierare în viscol”, 1977- episod
„Tandra şi gingaşa mea fiară”, 1978 - episod, (nu este indicat în titre)
„Baricada în rebeliune”, 1978 - episod
„Sibiriada”, 1978 - episod
„Soţii Orlov”, 1978 - lucrător al atelierului de icoane
„Zona activă”, 1979 - lucrător al Hidrocentralei, preşedinte al sindicatelor locale
„Astăzi şi mîine”, 1979 - episod
„Zăpada albă a Rusiei”, 1980 - ofiţerul german la turneul de şah de la Praga
„ Sufletul”, 1981 - Norman, producător muzical
„Rusia tînără” /„Россия молодая”, 1981-1982 - Rujanskii
„Rusia tînără” /„Россия молодая”, (Cetate să fie!), 1981, | - episodul 5
„Rusia tînără” /„Россия молодая”, (Bună ziuna, cîrmaciule!) 1981, | episodul 6 „Rusia tînără” /„Россия молодая”, (Vîntul Balticii) 1982, | episodul 9
„Eşti încîntarea mea, chinul meu” /«Ты мой восторг, мое мученье», 1983 - episod
„Începeţi lichidarea” /Приступить к ликвидации” - portar, 1983 (nu este inclus în titre)
„Mita. Din blocnotesul jurnalistului V. Ţvetcov”, 1983 - dirijorul
„Dubla depăşire”, 1983, „Mosfilm” – rol episodic
„Succesul”,1984 – actor
„Victoria” | Sieg, Der (URSS, RDG)», 1984 - episod
„Răsăritul zbuciumat”, 1984 - episod
„Alarmă în zori”, 1985 - episod.
„Specialist în prinderea şerpilor”, 1985 - hamal
„Oraşul mireselor”, 1985 – maistru
„Bagration”, 1985 - episod
Deţinutul misterios”,1986 – general-guvernator
Cine va intra în ultimul vagon”, 1986 - Adolf Carlovici
„Răscumpărarea”, 1986 - episod
„Lasă-mă, doamne, să mor”/„Пусть я умру, господи”, 1988 - episod
„Publicarea”, 1988 -  un destrăbălat de curte în titre apare ca C. Vilskii
„Toamna, Certanovo”, 1988... - bărbatul de la înmormîntare
„Oamenii desfrînaţi / „Гулящие люди”, 1988 – episod
Acţiune civilă”/ „Гражданский иск”, 1988 - expertul Mirskii
„Dragoste cu privilegii”, 1989 - oaspete la nuntă
„Scara”, 1989 - episod
„Cine să trăiască în Rusia”/„Кому на Руси жить”, 1989... - episod
„Din viaţa lui Fiodor Cuzikin”, 1989 - episod
„Legea”, 1989 – oaspetele de la banchet
„Omul din Volga neagră”, 1990 - episod
„Sistemul Nippel”, 1990 - psihiatru
„Ultima toamnă”, 1990 - bunelul vesel din autobuz
„Iar eu vreau, ca Dvs. să zîmbiţi”А я хочу, чтоб вы улыбнулись» (1-я серия)
„Lupul de mare”, 1990 - Haskins
„Apocalipsa Ioan Pervopeciatnik”, „Откровение Иоанна Первопечатника”, 1991 - episod
„Şi se reîntoarce vîntul” / „И возвращается ветер”, 1991 - vecinul
„Peştele domnesc”, 1991 - episod
„Inimile celor trei” (Ucraina), 1992 – valetul Parker
„Atingerea”, 1992 - chirurgul
„Луна-парк | Luna Park”, 1992,  Rusia-Franţa, coproducţie - oaspetele de la jubileu
„Dragi mamă şi tată”, 1992, film artistic de scurt metraj - episod
„Lumea într-o altă dimensiune”, 1993 - Stresul
„Patinatorul alergător” | „Ice Runner, The” (США), 1993
„Domnişoara ţărăncuţă”, 1995 - episod
„Întoarcerea maşinii blindate”/ Возвращение Броненосца” (Coproducţie Belarus-Rusia), 1996 - Actorul Posredrabis – episod
„Fotograful”, 1997, film de scurt metraj - rol central
„Sîntem copii tăi, Moscovă”, 1997, film de scurt metraj - episod
„Izvorul şerpilor”, 1997 -  actorul din filmul televizat
„Contesa de Monsoro”, 1997- Jerome, sonorizare – Iurie Saranţev
„La cuţit”, 1998 - episod
„Ce a spus decedatul”,1999 - Gauccio
„Ascultă, dacă nu plouă…”, 1999 - episod
„Serviciul Chinez”, 1999 - episod
„Fratele-2, 2000 – episod
„Jocuri de dame - de-a popa prostul”, 2001 - episod
„Căderea lui Goliaf”, 2001 - episod

Filmografie în calitate de regizor
„Celor vii din numele celor morţi”, 1965 – film-oratorie
„În oglinda pînzelor”, 1966 - documentar
„Мărţişor-68”, 1968 – film-concert „Тelefilm-Chișinău”.

Settlements of Moldova and Diaspora

Etulia Nouă

Statut:
Sat
Prima atestare:
1890
Populația:
745 locuitori

Etulia Nouă este un sat din cadrul comunei Etulia, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 118 km de municipiul Comrat și la 225 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 745 de oameni. Satul Etulia Nouă a fost menționat documentar în anul 1890.

Read more