Vilischii Vadim

 Vilischii Vadim – actor.

Născut la 26 august 1925 în oraşul Chișinău. A absolvit Institutul de Teatru de Stat din Leningrad A. Ostrovskii (1952). A lucrat în calitate de actor al Teatrului Academic din Republica Moldova de la Chișinău, la Teatrul dramatic „A. Cehov”, actor şi regizor la studioul „Moldova-film”. A evoluat şi în calitate de artist de estradă împreună cu M. Badicheanu în repriza „Zîmbiţi cu noi”. În anii 1971-1974 a lucrat la „Studioul de film Odessa”, iar din 1977 - la Moscova, la studioul de film „Mosfilm”. A murit la 17 noiembrie 2001.

Filmografia:
„Gustul pîinii”,1966 - infractorul,
Serghei Lazo”, 1967 - episod,
Mariana”, 1967 - episod
Această clipă”, 1968 - voluntarul.
„Cade bruma», 1969,  studioul „А. Dovjenco” - invalidul.
„Zece ierni pentru o vară”, 1969 - episod.
Viscolul roşu”, 1971 - Ochente.
Ultimul haiduc” (1972) - episod.
„Explozie cu efect întîrziat”(1970) - spion.
„Cronometru”, 1970 - cel de-al doilea administrator
„Docher”, 1973 - episod
„Mînia”, 1974 - episod.
„Durata zilei”, 1974 - episod.
„Printre străini – de-al lor, printre ai săi –străin” / „Свой среди чужих, чужой среди своих”, 1974, „Mosfilm” - episod.
„Flacăra” ,1974 – contabil (nu este indicat în titre)
„Portul”, 1975, Studioul de la Odessa - Corotcov.
„Roabă a dragostei”, 1975, „Mosfilm” –  Dubov, vatman
„Praf sub soare”, 1977 - episod
„Soldaţii libertăţii”, 1976-1977 – rol episodic.
Favorit”, 1976 – Tomchin coproprietarul cafenelei „ Goluboi utenok”
Pe urmele lupului” (1976) - episod.
„Încăierare în viscol”, 1977- episod
„Tandra şi gingaşa mea fiară”, 1978 - episod, (nu este indicat în titre)
„Baricada în rebeliune”, 1978 - episod
„Sibiriada”, 1978 - episod
„Soţii Orlov”, 1978 - lucrător al atelierului de icoane
„Zona activă”, 1979 - lucrător al Hidrocentralei, preşedinte al sindicatelor locale
„Astăzi şi mîine”, 1979 - episod
„Zăpada albă a Rusiei”, 1980 - ofiţerul german la turneul de şah de la Praga
„ Sufletul”, 1981 - Norman, producător muzical
„Rusia tînără” /„Россия молодая”, 1981-1982 - Rujanskii
„Rusia tînără” /„Россия молодая”, (Cetate să fie!), 1981, | - episodul 5
„Rusia tînără” /„Россия молодая”, (Bună ziuna, cîrmaciule!) 1981, | episodul 6 „Rusia tînără” /„Россия молодая”, (Vîntul Balticii) 1982, | episodul 9
„Eşti încîntarea mea, chinul meu” /«Ты мой восторг, мое мученье», 1983 - episod
„Începeţi lichidarea” /Приступить к ликвидации” - portar, 1983 (nu este inclus în titre)
„Mita. Din blocnotesul jurnalistului V. Ţvetcov”, 1983 - dirijorul
„Dubla depăşire”, 1983, „Mosfilm” – rol episodic
„Succesul”,1984 – actor
„Victoria” | Sieg, Der (URSS, RDG)», 1984 - episod
„Răsăritul zbuciumat”, 1984 - episod
„Alarmă în zori”, 1985 - episod.
„Specialist în prinderea şerpilor”, 1985 - hamal
„Oraşul mireselor”, 1985 – maistru
„Bagration”, 1985 - episod
Deţinutul misterios”,1986 – general-guvernator
Cine va intra în ultimul vagon”, 1986 - Adolf Carlovici
„Răscumpărarea”, 1986 - episod
„Lasă-mă, doamne, să mor”/„Пусть я умру, господи”, 1988 - episod
„Publicarea”, 1988 -  un destrăbălat de curte în titre apare ca C. Vilskii
„Toamna, Certanovo”, 1988... - bărbatul de la înmormîntare
„Oamenii desfrînaţi / „Гулящие люди”, 1988 – episod
Acţiune civilă”/ „Гражданский иск”, 1988 - expertul Mirskii
„Dragoste cu privilegii”, 1989 - oaspete la nuntă
„Scara”, 1989 - episod
„Cine să trăiască în Rusia”/„Кому на Руси жить”, 1989... - episod
„Din viaţa lui Fiodor Cuzikin”, 1989 - episod
„Legea”, 1989 – oaspetele de la banchet
„Omul din Volga neagră”, 1990 - episod
„Sistemul Nippel”, 1990 - psihiatru
„Ultima toamnă”, 1990 - bunelul vesel din autobuz
„Iar eu vreau, ca Dvs. să zîmbiţi”А я хочу, чтоб вы улыбнулись» (1-я серия)
„Lupul de mare”, 1990 - Haskins
„Apocalipsa Ioan Pervopeciatnik”, „Откровение Иоанна Первопечатника”, 1991 - episod
„Şi se reîntoarce vîntul” / „И возвращается ветер”, 1991 - vecinul
„Peştele domnesc”, 1991 - episod
„Inimile celor trei” (Ucraina), 1992 – valetul Parker
„Atingerea”, 1992 - chirurgul
„Луна-парк | Luna Park”, 1992,  Rusia-Franţa, coproducţie - oaspetele de la jubileu
„Dragi mamă şi tată”, 1992, film artistic de scurt metraj - episod
„Lumea într-o altă dimensiune”, 1993 - Stresul
„Patinatorul alergător” | „Ice Runner, The” (США), 1993
„Domnişoara ţărăncuţă”, 1995 - episod
„Întoarcerea maşinii blindate”/ Возвращение Броненосца” (Coproducţie Belarus-Rusia), 1996 - Actorul Posredrabis – episod
„Fotograful”, 1997, film de scurt metraj - rol central
„Sîntem copii tăi, Moscovă”, 1997, film de scurt metraj - episod
„Izvorul şerpilor”, 1997 -  actorul din filmul televizat
„Contesa de Monsoro”, 1997- Jerome, sonorizare – Iurie Saranţev
„La cuţit”, 1998 - episod
„Ce a spus decedatul”,1999 - Gauccio
„Ascultă, dacă nu plouă…”, 1999 - episod
„Serviciul Chinez”, 1999 - episod
„Fratele-2, 2000 – episod
„Jocuri de dame - de-a popa prostul”, 2001 - episod
„Căderea lui Goliaf”, 2001 - episod

Filmografie în calitate de regizor
„Celor vii din numele celor morţi”, 1965 – film-oratorie
„În oglinda pînzelor”, 1966 - documentar
„Мărţişor-68”, 1968 – film-concert „Тelefilm-Chișinău”.

Settlements of Moldova and Diaspora

Leova

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1489
Populația:
10027 locuitori
Logo

Leova este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Leova. Amplasat în sud-vestul republicii, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Leova este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie  10027 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii, cu denumirea de „Tîrgul Sărăţii”, datează din 1489. Ştefan cel Mare dăruieşte aşezarea slujitorilor săi, Petru şi Leova, de la care probabil a provenit actuala denumire – Leova.

Read more