Zdob şi Zdub

Membrii grupului:

Iagupov Roman − voce, din 1994
Mihi Gîncu – chitară bas, din 1994
Sviatoslav Staruş − chitară, 1996-2004, din 2010
Andrei Cebotari − tobe, 2000-2003, din 2010
Valerii Mazîlu − trompetă, cimpoi din anul 2001
Victor Dandeş − trombon, instrumente populare, din anul 2001

Grupul a fost fondat în 1994 în Republica Moldova. În noiembrie 1994, a fost înregistrată prima versiune demo într-un studio profesional.

1995 – formaţia a participat la festivalul „Ucitesi plavati − 1”. În iulie 1996, „Zdob şi Zdub” – participă la „Ucitesi plavati − 2”.

La sfîrşitul anului 1996, grupul „Zdob si Zdub” a înregistrat albumul său de debut „Hardcore Moldovenesc” cu 12 piese. În 1997 are loc un turneu de prezentare în sprijinul albumului la Moscova, Sankt Petersburg şi Chișinău.

1997 − a participat la festivalul „Kazantip”.

1998 − o activitate intensă concertantă în oraşele Germaniei cu un program nou, muzica devenind mai etnică, şi cîntecele fiind interpretate doar în limba moldovenească.

1999 − înregistrarea albumului – „Tabăra Noastră”, cu participarea muzicienilor cu renume în Moldova: Anatol Ştefăneţ vioară, violă, Valerii Caşcaval − ţimbal şi Evghenii Didîc − trompeta.

„Zdob şi Zdub” a evoluat în mai mult de 20 de ţări europene: Danemarca, Ungaria, Serbia, Belgia, Elveţia, Germania, Franţa, Polonia, România, Olanda, Ucraina şi Rusia.

După versiunea ziarului „Komsomolskaia Pravda” (Rusia), „Zdob şi Zdub” a fost cea mai bună formaţie a anului 2001.

În 2002, în conformitate cu decretul prezidenţial, muzicienii au fost decoraţi cu medalia „Meritul Civic”.
 
Discografie:
Hardcore moldovenesc” (1996)
Tabăra noastră” (1999)
„Remix-uri” (2000)
Agroromantica” (2001)
„450 de oi” (2003)
Boonika Bate Doba” (2005)
„Ethnomecanica” (2006)
„Vin alb/Vin roşu” (2010)

Settlements of Moldova and Diaspora

Vrăneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
697 locuitori

Vrăneşti este un sat din cadrul oraşului Sîngerei, raionul Sîngerei. Satul Vrănești este situat la distanța de 5 km de orașul Sîngerei și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 697 locuitori. Prima mențiune documentară a localității datează din anul 1613.

Read more