Esaulenco Alexandru

Alexandru Esaulenco - istoric, scenarist, doctor habilitat în ştiinţe istorice (1977).

S-a născut la 22 septembrie 1922 în or. Tiraspol. Participant al Marelui Război pentru Apărarea Patriei. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Chișinău (1950) şi aspirantura la Academia de Știinţe a Moldovei (1953). Activitatea în cîmpul muncii și-a început-o în calitate de colaborator științific al Institutului de Istorie al RSSM (1953-1962). Din 1962 a fost numit şef al sectorului "Istoria Revoluției din Octombrie şi a Războiului Civil în URSS". A fost moderatorul culegerii de articole și redactor al monografiei "Istoria luptelor pentru puterea Sovietelor în Moldova", dar și coautor al unor articole ştiinţifice pentru volumul 2 al monografiei "Istoria RSSM" (1968), "Biruinţa puterii sovietice în Moldova" (1978) etc. A fost consultant ştiinţific a mai multor lucrări pe temă istoriei Moldovei, precum şi a numeroaselor filme artistice şi documentare la această temă. Teza de doctorat "Calea revoluţionară a lui Grigore Cotovschi" și-a susţinut-o în 1953. A colaborat activ cu Studioul Cinematografic "Moldova-film" în calitate de consultant şi autor de scenarii.

A decedat în anul 1991.

Filmografia:

"Viscolul roşu" (1971) - consultant ştiinţific,
"Ultimul haiduc" (1972) - consultant ştiinţific,
"Durata zilei" (1974) - consultant ştiinţific,
"Bărbaţii încărunţesc devreme" (1974) - consultant ştiinţific,
"Pe urmele fiarei" - (1976) consultant ştiinţific,
"Ecoul zilelor fierbinţi" (1977) documentar, scenariul în colaborare,
"Norocul acestui plai" (1979) film documentar de lung metraj.

Settlements of Moldova and Diaspora

Tănătari

Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
2868 locuitori

Tănătari este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Tănătari este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Căușeni și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2868 de oameni. Satul Tănătari a fost menționat documentar în anul 1812.

Read more