Gagiu Valeriu

Gagiu Valeriu Gheorghe – regizor, scenarist, Artist al Poporului din Moldova (2010). Cavaler al Ordinului Republicii (1988).

Născut la 1 mai 1938 la Chișinău. A absolvit VGIK-ul, facultatea de scenaristică, 1963 (atelierul lui V. Iunakovski). Director artistic al studioului „Moldova-film”. Laureat al premiului „B. Glavan” din Moldova (1967). A decedat la 21 decembrie 2010.

Filmografia:

Omul merge după soare” − (1961) – scenarist în colaborare,
„Strada – ascultă” (1963)−fim de scurt metraj − regizor,
„Cînd se duc cocorii” (1964) − scenarist,
„Gustul pîinii” (1966) − scenarist ţi regizor în colaborare,
„Zece ierni pentru o vară” (1969) − regizor şi scenarist în colaborare,
„Explozie cu efect întîrziat” (1970) – regizor şi scenarist în colaborare,
Ultimul haiduc” (1972) – regizor şi scenarist,
„Durata zilei” (1974) – regizor şi scenarist în colaborare,
„Valul verde” (1974) – film artistic de scurt metraj − scenarist,
Pe urmele fiarei” (1976) − scenarist şi regizor,
Bărbatul de lîngă tine” (1977) – regizor şi scenarist în colaborare,
Unde eşti, dragostea mea?” (1980) – regizor şi scenarist în colaborare,
„La hotarul lunii iunie” (1982) − regizor,
„Istoria unui galben” (1983) – scenarist şi regizor,
„Răsăritul zbuciumat” (1984) regizor şi scenarist în colaborare,
Deţinutul misterios” (1986) – scenarist şi regizor,
Corbii prada n-o împart” (1988) – regizor şi scenarist în colaborare,
„Strada felinarelor stinse” (1991) – regizor şi scenarist în colaborare,
Jana” (2004) – regizor şi scenarist în colaborare.

 Film documentar:

„Pe urmele Mioriţei” („Nicolai Sulac”) − 1995, regizor,
„Acum e singur” (1997) – regizor şi scenarist.

Settlements of Moldova and Diaspora

Cetireni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1480
Populația:
2081 locuitori

Cetireni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Cetireni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Ungheni și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2081 de oameni. Satul Cetireni a fost menționat documentar în anul 1480.

Read more