Curţ Esfiri

Esfiri Curţ – scenarist, redactor.

Născută la 15 martie 1915 în oraşul Tighina, Moldova. A studiat 4 ani la Universitatea din Bucureşti (1940). A absolvit Institutul Poligrafic din Moscova.

Şi-a început activitatea în cîmpul muncii în anul 1936, la filiala Agenţiei Sovietice TASS de la Bucureşti. În anul 1940 se repatriază la Chişinău, unde activează pe parcursul unui an în calitate de corespondent la redacţia ziarului „Bessarabscaia pravda". Pînă în iulie 1941 a activat în calitate de redactor şi traducător la Editura de Stat a Moldovei.

În timpul războiului a fost evacuată în Rusia. După eliberarea Moldovei a activat în calitate de redactor la Radioul Naţional, la Chişinău (1949-1958), iar în anii 1958-1973 a fost redactor-şef la Redacţia Literară a Televiziunii Naţionale Moldoveneşti. Membră a Uniunii Cineaştilor din Moldova.

A decedat la 17 octombrie 1981, la Chişinău.

Titluri:

Lucrător Emerit al Culturii din RSSM (1967).

Filmografia:

„Cîntecele de la Nistru", 1960 – scenaristă,

„Chişinăul de seară", 196l, 1962, film concert,

„Cîntecele bucuriei", 1961, film-concert,

„Succes să ai, Tanea!", 1965,

„Tudoraş, Tudoraş...", 1966, film-concert.

Este autoarea a circa 20 de emisiuni televizate.

Settlements of Moldova and Diaspora

Şipoteni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1641
Populația:
842 locuitori

Şipoteni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Şipoteni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Hîncești și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 842 de oameni. Satul Șipoteni a fost menționat documentar în anul 1641 cu denumirea Spărieți.

Read more