Florea Iulian

Iulian Florea ‒ operator, actor.

Născut la 30 iunie 1941 în comuna Docovţî, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi, Ucraina. A absolvit Facultatea de Actorie a Institutului de Arte „G. Muzicescu" din Chişinău în anul 1962 şi Facultatea Operatori Imagine la VGIK, Moscova în anul 1972. S-a filmat în cîteva filme artistice în calitate de actor. Un timp a fost şi dansator în Ansamblul „Joc", a preferat însă, în cele din urmă, să se axeze pe profesia de operator, căci aici îi cînta sufletul. Astfel a avut o colaborare fructuoasă de 20 de ani cu studioul „Moldova-film", pe parcursul a douăzeci de ani. Membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

Filmografia:

Documentare şi sociale:

„Iepuri de casă", 1970, social,
„Să creştem pîinea", 1971,
„Să nu ne uitaţi, băieţi", 1971,
„Deschide plicul, omule", 1971,
„Progresul tehnic la combinatul de blănuri din Bălţi", 1971, social,
„Ciocana Nouă", 1971,
„Moldova întîmpină oaspeţi", 1971, în colaborare,
„Monumentele naturii în Moldova", 1971,
„Cînd vinul plînge", 1971, în colaborare,
„Merele", 1971,
„Fiecare al treilea", 1971,
„Cîntecele prieteniei", 1971, în colaborare,
„Jubileul de aur", 1973,
„Portrete ale naturii plaiului natal", 1973,
„Memoria oraşului", 1973,
„Sărbătoarea tinereţii", 1973, în colaborare,
„Vierii", 1974,
„Salut, Moldovă!", 1974, în colaborare,
„Pulsul vremii", 1974,
„Închină-te casei părinteşti", 1974,
„Calea spre viitor", 1975,
„E timpul să trăim", 1977,
„Creatorii frumosului", 1977,
„Numele tău e comsomolul", 1978,
„Bine aţi venit", 1979,
„Relaţii vii în timp", 1979,
„Nu te vom uita, Moldovă", 1979,
„Camenca", 1979,
„Sărbătoarea sufletului", 1979,
„Timpul pîinii", 1979,
„Toamna muzicală", 1979,
„Fapta ta este nemuritoare", 1979,
„Drumul celor cinci inele", 1980, în colaborare,
„Meşteri populari", 1980,
„Soroca", 1980,
„Gigantul de pe Nistru", 1981, regizor-operator,
„Contractul nostru colectiv", 1981, social, regizor-operator,
„Glia prinde la putere", 1981,
„Căile prieteniei", 1984,
„Cuvînt despre disciplina de muncă", 1984,
„Viaţa nu e un cîmp de trecere", 1985,
„Ce te legeni, codrule?", 1985,
„Cum să ieşim din cer",1986,
„Un monolog despre viaţă", 1987,
„Vive, la femme!", 1988,
„Trecerea Rubiconului", 1988,
„Alternanţa", 1990,
„Vine nunta!", 1991,
„Hotarele", 1992,
„Dragă Tudor", 1992.

Cooperator la filme artistice:

„Trînta", 1977,
„Ecoul", 1979, scurtmetraj,

Actor:

„Cale bună în aprilie", 1962 ‒ Lunganul,
„Armaghedonul", 1962 ‒ episod,
„Nunta la palat", 1969 ‒ Matei.

Revisa satirică „Usturici":

„Aproximativ", №8, 1978,
„Plînsul gliei", № 8, 1978,
„Jur-împrejur", № 8, 1978,
„Nereguli", № 9, 1978.

Settlements of Moldova and Diaspora

Greceni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1875
Populația:
135 locuitori

Greceni este un sat din cadrul comunei Burlăceni, raionul Cahul. Satul este situat la distanța de 58 km de orașul Cahul și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 135 de oameni. Localitatea Greceni este atestată documentar în anul 1875, fiind înființată pe lîngă o stație de cale ferată.

Read more