Boianjiu Vasile

Vasile Boianjiu ‒ operator de cinematografie.

Născut la 25 iulie 1930 în or. Bălti, Moldova. A absolvit Institutul Agricol „M. Frunze” din Chişinău în anul 1954. Îşi începe activitatea profesională imediat după finisarea studiilor, în calitate de asistent regie film la Studioul de Cronică şi Filme Documentare. În anii 1955-1960 lucrează în calitate de asistent al operatorului de imagine, iar din 1961 operator de imagine a filmelor, în special, a celor documentare.

Pe parcursul anilor 1963-1965 studiază la Moscova, la VGIK, la Facultatea „Operator de imagine”, continuîndu-şi apoi activitatea la studioul „Moldova-film”. A filmat sute de subiecte pentru revistele cinematografice „Moldova Sovietică” şi „Viaţa în imagini”. Din 1980 ‒ operator de imagine a filmelor de popularizare a ştiinţei. Alături de alţi cineaşti a stat la bazele cinematografiei moldoveneşti. A colaborat fructuos cu: Olga Uliţcaia, Petru Ungureanu, Anatol Codru, Nicolae Harin etc.

Membru al Uniunii Cineaştilor din Moldova.

Premii şi diplome:

Medalia „Meritul Civic”, 1995.

A decedat la 18 martie 2007 la Chişinău.

Filmografia:

Filme documentare:

„Spartachiada DOSAAF”, 1961,
„Bună ziua, copii”, 1962,
„20 de ani”, l964,
„Fraţii prin Hristos”, l965,
„Piedestalul”, l966,
„În Moldova e sărbătoare”, 1968,
„Trăiască Victoria!”, 1970,
„Tiraspolul decorat cu ordin”, 1971,
„Emilian Bucov”, 1971,
„Fiica Volgăi şi Nistrului”, 1972,
„Anenii noi ‒ acum şi-n viitor”, l973,
„Tinerii prieteni ai naturii”, 1974,
„Neamul pietrarilor”, 1975,
„Calea ferată Baikal-Amur”, 1976,
„Căile memoriei”, 1977,
„Comandant de armată rangul I”, l977,
„În numele omului”, l978,
„Rîbniţenii”, l978,
„Călăraşi”, 1982,
„Născuţi de cincinal”, 1985,
„Codrii”, 1978,
„Alesul poporului”, 1981,
„Nepăsătorii”, 1987,
„Parcă n-am avea hîrtie”, 1988,
„Codrii Moldovei”, 1990,
„Marele probleme ale rîurilor mici”, 1990.

Filme sociale şi didactice:

„Cum ne-au alimentat”, 1968,
„Ai grijă de cei1alţi”, 1967,
„O rută neobişnuită”, 1969,
„Părintele e bolnav”, 1970,
„Minunile canioanelor verzi”, 1975,
„Gospodăriilor agricole ‒ şine industriale”, 1980,
„Cultura Moldovei feudale”, 1983, didactic,
„Fundamente efective în construcţiile rurale”, 1984,
„Ocrotirea culturilor agricole de grindină”, 1986.

Reviste satirice „Usturici”:

№ 4-5, 1977; № 7,1978; № 14-17 1979; №19, 21, 22, 23; 1980; № 25, 27, 28 1981, № 44, 1983; №48 1984; № 59, 1985.

Settlements of Moldova and Diaspora

Mărăndeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1847
Populația:
2877 locuitori

Mărăndeni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Mărăndeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 17 km de orașul Fălești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2877 de oameni. Satul Mărăndeni a fost menționat documentar în anul 1847.

Read more