Chirtoacă Constantin

Constantin Chirtoacă – artist plastic moldovean. S-a născut la 24 iunie 1945 în satul Pecişte, raionul Rezina. A studiat la Colegiul de Arte Plastice „AlexandruPlămădeală" (1972-1976), clasa profesorului Ion Daghi.

Activitatea profesională a început-o în 1977 în calitate de pictor-restaurator în arta grafică la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Între anii 1985-1993 Constantin Chirtoacă este pictor-restaurator în arta grafică la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei.

Din 1977 participă la expozițiile de grup din Chișinău (Saloanele Moldovei, Autumnală; Saloanele de primăvară; Eminesciana etc), Moscova, Roma.

Un capitol aparte în creația artistului îl reprezintă lucrările inspirate de Cetatea eternă, orașul Roma. Constantin Chirtoacă a fost protagonistul expoziţiei ce vizează centrul istoric al Romei, organizată în cadrul programului „Silence - Art", susţinut de către Uniunea Artiştilor Plastici şi Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu". Cele 32 de lucrări expuse în incinta Bibliotecii municipale„B. P. Hasdeu" au prezentat grafică cu diversă tematică, în centrul creaţiei fiind arhitectura oraşului Roma. Pictorul a ales Roma pentru că, acest oraş îi este aproape de suflet şi deoarece oraşul şi locuitorii săi l-au motivat să aleagă arta.

Pictorul Constantin Chirtoacă consideră că „principala calitate a unui pictor este de a experimenta cît mai mult, astfel ochiul lui devine un punct de a simţi culoarea în veritabila sa existenţă. Picturile mele exprimă tandreţea şi melancolia unui timp în care eu mă pierd căutînd frumosul,de aceea îmi vine mai greu să renasc din realitatea mea în cea cotidiană. Prin pictură eu caut desăvîrşirea, dar sînt sigur că pînă la urmă o voi găsi. În opinia criticului de artă Tudor Braga „acest artist încearcă să pună în lumină culori noi, care nu sînt observate de fiecare. Creaţia lui exprimă identitatea pictorului, care şi-a păstrat-o pînă astăzi, este un lucru demn şi respectuos. El este pictorul care simte freamătul naturii şi acest lucru îl determină să realizeze creaţii de excepţie".

Din 2011 Constantin Chirtoacă este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.

Settlements of Moldova and Diaspora

Mereşeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1621
Populația:
2120 locuitori

Mereşeni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mereșeni și Sărata-Mereșeni. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Hîncești și la 43 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2120 de locuitori. Satul Mereșeni a fost menționat documentar în anul 1621.

Read more