Grigoriu Grigore

Grigoriu Grigorii Petru − actor de teatru şi film. Artist Emerit al RSSM (1979), s-a născut la 4 aprilie 1941 în orăşelul Căuşeni, Moldova. Şi-a început cariera de actor în 1960 pe scena Teatrului Dramatic „V. Alecsandri” din Bălţi. În 1969-1971 – actor la Teatrul TV „Dialog”, la Televiziunea din Moldova. În 1971-1976 – actor al teatrului „Luceafărul”. În 1977 este angajat la studioul „Moldova-film”. A decedat la 23 decembrie 2003.

Filmografie:

Poienile roşii” (1966) – rolul lui Sava Milciu,
„Gustul Pîinii” (1966) − Andrei Voinovanu,
Mariana” (1967) – „Plopu”,
Serghei Lazo” (1967) − albgardistul,
Se caută un paznic” (1967) – apostolul Iacob,
„Anîcica” (1968, studioul „A. Dovjenco”) − Andrei,
„Zece ierni pentru o vară” (1969) − Ştefan,
„Povîrnişul”, (1970) − Marcu,
„Ofiţerul” (1970) − Barbu,
Lăutarii” (1971) − Radu Negostin,
„Pămînt, post-restant” (1972, studioul „M. Gorkii”) – Toscanu,
„Mînia” (1974) – ofiţer al jandarmeriei,
„Şatra urcă spre cer” (1975) „Mosfilm” − Loico Zobar,
„Portul” (1975, Studioul de cinema de la Odessa)  ̶ Petrescu,
„Noapte în Chili” (1976, „Mosfilm”) − Manuel,
Ultimul haiduc” (1972) – rol episodic,
„Tăunul” (Studioul „ A. Dovjenco”) − Cesare,
„Pe insulele de corali” (1981, „Mosfilm”) − Faradj,
„Vreau să văd” (1976, Studioul DEFA, Republica Democrată Germană) – comisar al detaşamentului de partizani,
„Întîlnirea” (1978, „Telefilm- Cişinău”) − Ştefan,
„Gingaşa şi tandra mea fiară” (1978, „Mosfilm”) − Calidis,
„Întîlnirea cu Paganini” (1979) – rol episodic,
Agent al serviciului secret” (1979) − Rotari,
„Vreau să cînt” (1979) − Gheorghe,
La porţile satanei” (1980) − Gruia,
„Floria Tosca” (1981, „Telefilm-Chișinău”) – rol episodic,
„Taina carnetului de note” (1981, „Mosfilm”) – rol episodic,
Unde eşti iubire?” − I980 − Victor,
„Să-ţi cînte cucul în faţă” (1983) – Dmitrii,
„Vîrsta de argint” (1983, «Telefilm-Chișinău») − Тoader,
„Cum să devii celebru” (1983) – rol episodic,
„Ana Pavlova” (1983, „Mosfilm”) − Enrico Cichetii,
Luceafărul”, (1986 „Telefilm-Chișinău”) − Chibici,
„Ciudatul” („Azerbagian-film”) − Ahmed,
„Anton  ̶  magicianul” (Studioul DEFA, Republica Democrată Germană) − Andrei,
„Roman şi Amalia” (Studioul DEFA, Republica Democrată Germană) – ofiţer sovietic,
„Ambasadorul special” („Turcmen-film”) – Cercavskii,
„Еmilian Pugaciov”, (1978, „Mosfilm”) – Cica Zarubin.

Settlements of Moldova and Diaspora

Marchet

Statut:
Sat
Prima atestare:
1896
Populația:
155 locuitori

Marchet este un sat din cadrul comunei Pogăneşti, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 56 km de orașul Hîncești și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 155 de oameni. Satul Marchet a fost menționat documentar în anul 1896.

Read more