21 noiembrie 2013, 17:04 views 24661

Anul Nou

În Republica Moldova seria de sărbători, declarate oficial zi de odihnă, debutează odată cu începutul anului calendaristic cu celebrarea Anului Nou (31 decembrie - 1 ianuarie).

În mod tradiţional, festivităţile de Anul Nou se sărbătoresc în cadrul familiei sau cu prietenii. A devenit o frumoasă tradiție de a întîlni Anul Nou în Piaţa Marii Adunări Naţionale a capitalei, unde se organizează evenimente culturale variate, care cuprind concerte cu colinde, evoluția ansamblurilor folclorice, concerte ale vedetelor scenei. Trecerea în noul an este marcată de un foc de artificii organizat în centrul orașului.

Toti aşteaptă cu nerăbdare venirea lui Moş Crăciun cu sania plină de daruri. In ajunul sărbătorii Moșul vine și lasă cadouri pentru fiecare, sub bradul frumos împodobit. Sărbătoarea a reprezentat dintotdeauna un prilej de bucurie, și mai ales pentru copii, care așteaptă an de an, zilele în care merg să colinde, împodobesc bradul, stau la masa îmbelșugată de familie, în mijlocul celor dragi. Copiii pregătesc scenete teatralizate, costume, poezii, măşti, cîntece şi desigur dorinţa pentru Moşu.

Sărbătorile de iarnă însoțite de colinzi, hăituri, scenete teatralizate sînt preferatele tuturor.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1754
Populația:
2936 locuitori

Molovata este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Molovata este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Dubăsari și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2936 de oameni. Satul Molovata a fost menționat documentar în anul 1754.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.